Bevándorlók között terjed a vírus

A kijárási tilalom közepette több mint 700 migránst evakuáltak a minap Párizs külvárosában fertőzésveszély miatt. A bevándorlók eddig szabadon jártak a belvárosban – egy részüknél megjelentek a koronavírus tünetei.

2020. 03. 26. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajnalban raktak buszokra 732 migránst a francia főváros északi részén lévő Aubervilliers település migránstáborából, hogy Párizs külvárosának gimnáziumainak tornatermeibe, illetve szállodáiba helyezzék el őket, írta a Le Parisien. A francia napilap portálja szerint a koronavírus-járvány közepén rendkívüli riasztó a migránsok helyzete, főleg, mivel Párizs, illetve a fővárost is magába foglaló Île-de-France régió számít az egész Európát sújtó pandémia franciaországi gócpontjának. A 2015-ös menekültválság következtében ugrásszerűen megnőtt a migránsok száma Seine-Saint-Denis régióban.

A lap szerint ugyanakkor a járvány miatt skizofrén helyzet alakult ki, hiszen a társas érintkezések csökkentését szolgáló rendkívüli intézkedések következtében a szabad ki- és bejárást lehetővé tevő befogadó központokban többé nem számítottak szívesen látott vendégnek a bevándorlók. Miután a főleg az afrikai szubszaharai régióból származó migránsok megérkeztek a szállodákba és a gimnáziumi tornatermekbe, azonnal koronavírustesztet végeztek rajtuk. A részleges eredmények alapján legalább 25 bevándorlónál jelentkeztek a köhögés vagy a láz tünetei, egyiküket kórházba is kellett szállítani. A migránsok vizsgálatát egyébként az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet végezte el.

– Az esetleges betegek száma ennél jóval több is lehet, és az MSF-nek csak korlátozott számban áll rendelkezésére a koronavírusos megfertőződés kimutatásához szükséges felszerelés. Mivel lehetetlen volt több mint hétszáz embert 48 óra leforgása alatt átvizsgálni, ezért az emberek fizikai állapotát figyelembe véve állítottunk fel egy sorrendet – magyarázta Corinne Torre, a civil szervezet franciaországi misszióvezetője.

Azt egyébként maguk is elismerik, hogy egészségügyi szempontból a rögtönzött menekültközpontok sem a legideálisabbak, érvelésük szerint ugyanakkor egy gimnázium tornaterme még mindig jobb, mintha az utcán lennének. Ez egyébként arra is magyarázat, miért érezték szükségesnek a bevándorlók helyzetének minél gyorsabb megoldását. A migránsok ugyanis napközben szabadon jártak Párizs belvárosa és az aubervilliersi migránstábor között, méghozzá tömegközlekedési eszközökkel, a táborban lévő szegényes higiéniai körülmények pedig kiváló táptalajt nyújtottak a vírus gyors terjedéséhez.

Az MSF mindenesetre arra készül, hogy a bevándorlóknak akár hetekig is az ideiglenesen kialakított befogadóközpontokban kell tartózkodniuk, ezért most azon munkálkodnak, hogy minél több elkülönített helyiséget tudjanak létrehozni a rendelkezésre álló létesítményekben, máskülönben a betegség tovább terjedhet a migránsok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.