Biden „szülő embereknek” nevezi az anyákat

Joe Biden amerikai elnök a költségvetési javaslatában az anyákat „szülő embereknek” nevezi, ezzel elfogadva a progresszív, gendersemleges nyelvhasználatot – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 06. 10. 14:34
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Washington, 2021. május 21. Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris alelnök társaságában beszédet mond, miután aláírta az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényt a washingtoni Fehér Házban 2021. május 20-án. MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas Forrás: MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnök hatezermilliárd dolláros költségvetési javaslatában 200 millió dollárt különítettek el az anyák meghatározott célú egészségügyi ellátására. A tervezet szerint ekkora összeget kell fordítani az anyák halálozási mutatóinak csökkentésére. Ennek részeként segítséget kell nyújtani a városoknak abban, hogy minden gyermekorvosi rendelőben gyermekvédelmi szakember teljesítsen szolgálatot, és terhesgondozási programokat kell szervezni.

Mindezen intézkedésekre azért van szükség, mert az Egyesült Államokban a legmagasabb az anyák halálozási aránya a fejlett országok között, illetve az országon belül is magasabb a feketék, az indiánok és más színes bőrűek halálozási rátája a felmérések szerint.

A tervezetben azonban az anyákra úgy hivatkoznak, mint „szülő emberek”.

A kifejezést már korábban is többen használták, és a célja, hogy teret engedjenek a nem bináris egyéneknek, akik nem nőként azonosítják magukat, de szülhetnek vagy szülni akarnak. A költségvetés-tervezet ezen megfogalmazása pedig kimondja, hogy ezentúl nekik is egyértelműen járni fog a jogszabályban foglalt támogatás.

Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris alelnök társaságában
Fotó: MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas

Korábban Cori Bush demokrata képviselő asszony is „szülő embereknek” hívta egy beszédében az anyákat, amit azzal magyarázott, hogy a kisebbségi nők gyermekvállalását támogatja ezzel. Akkor a konzervatívok rámutattak arra, hogy ez a kifejezés hátrányosan érinti az anyákat, mert a gyermek születésére és felnevelésére nem egy monumentális folyamatként, hanem egy biológiai funkcióként tekint.

A nemi alapú kifejezések kiküszöbölésére törekvők álláspontja szerint viszont az „anya” kifejezést már túlságosan is összekapcsolták a női nemmel, annak ellenére, hogy a Nemzeti Abortuszjogi Akció Liga állítása szerint „nem csak a cisz nemű nők [magukat nőként azonosító nők] eshetnek teherbe”.

„Biden költségvetése az első ismert alkalom, hogy ez a kifejezés egy szövetségi szintű dokumentumba került be. A költségvetés nyelvezete azonban nem mindig következetes. Egy másik szakaszban, ami a fizetett szabadságra vonatkozik, az anyák munkahelyének a megtartását írják le” – írja a Washington Free Beacon.

A dokumentum más újdonságokat is tartalmaz, Biden költségvetése 1977 óta az első, amely nem hivatkozik a Hyde-féle törvénymódosításra, amely megakadályozza, hogy az abortuszt és az azzal kapcsolatos szolgáltatásokat ingyenesen lehessen igénybe venni. Ez abból fakad, hogy rengeteg abortuszt támogató jogvédő szervezet gyakorol nyomást az elmúlt időszakban a Biden-kormányra – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.