Birodalmi álmok? Újjáépülő királyi rezidenciák Németországban

A közelmúltban kisebb vihart kavart a német közszolgálati tévének a budai Várról forgatott tudósítása, miszerint az „1944-es állapotok” visszaépítése a diktatúra visszatérését jelenti. Ha ez így van, Németországban elkeserítő a helyzet: az országban az utóbbi években egyre-másra épülnek újjá a második világháborúban megsérült és a hatvanas–hetvenes években lebontott királyi lakok – olvasható az Architextura.hu cikkében.

Forrás: architextura.hu2021. 03. 11. 17:21
null
A berlini Köztársasági palota helyére visszaépülő Stadtschloss, a porosz királyok és német császárok rezidenciája (újjáépítve 2013 és 2021 között) Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban zajló újjáépítések közül a legjelentősebb a berlini városi palota rekonstrukciója. A város közepén álló óriási együttes jól mutatja a német birodalom születését, majd megsemmisülését és mai újjáéledését: a porosz választófejedelmek reneszánsz kastélyából a porosz királyok barokk palotát alkottak, majd a német császárok továbbépítették. Noha a háborús bombázások és ostromok alatt súlyosan megsérült, helyreállítható lett volna (ahogy a lenti képen is látszik), ennek ellenére 1950-ben lebontották a királyi palotát.

1945 júliusa, Truman elnök (a csillagos autóban) megérkezik a romos királyi palota elé
Fotó: Wikipedia Commons

A lebontott épület helye évtizedeken át üresen állt, majd a hetvenes években egy „multifunkcionális szörnyet” építettek a helyére. Az épületet egy óriási munkás-szabadidőközpontnak tervezték: itt tartották a pártkongresszusokat, de koncertterem, étterem, diszkó, bowlingterem és tejcsárda is működött itt. A berliniek által közkedvelt, egyébként azbeszttel szigetelt épület sorsa sokáig bizonytalan volt, de az NDK-nosztalgia felett győzött a korábbi időszak vizuális jelei iránti vágy, ezért az épületet lebontották.

A berlini Köztársasági palota (Palast der Republik, épült 1973–1976, lebontva 2008-ban)
Forrás: Flickr

A döntés eredményeképpen újjáépültek a falak, melyek jelentős események tanúi voltak: Nagy Frigyes innen indította a háborúit Ausztria ellen, II. Vilmos innen üdvözölte a Franciaország és Nagy-Britannia ellen induló katonákat 1914-ben, a palota erkélyéről kiáltották ki 1918-ban a Német Tanácsköztársaságot (a nevezetes erkélyt az NDK modern államtanácsi épületébe építették be), de a nácik hírhedt könyvégetései is innen egy sarokra, a Bebel téren zajlottak. Az új épületben az egyetem Humboldt-fóruma kap helyet.

A berlini Köztársasági palota helyére visszaépülő Stadtschloss, a porosz királyi és német császári rezidencia (újjáépítve 2013 és 2021 között)
Forrás: Flickr

A birodalmi nosztalgia nemcsak Berlinben, hanem a szomszédos Potsdamban is tetten érhető. Az itteni épületet a berlinihez hasonlóan Stadtschlossnak (városi kastélynak) nevezik, sorsa is hasonló volt: a háborúban súlyosan – de nem menthetetlenül – megsérült, majd lebontották, helyén út és parkoló volt, majd 2014-ben építették újjá. Most Brandenburg tartomány parlamentjének épülete.

A teljes egészében restaurált Potsdamer Stadtschloss
Forrás: Flickr

A braunschweigi (angol és közismertebb nevén: Brunswick) egykori fejedelmi palota.

A braunschweigi egykori fejedelmi palota
Forrás: Flickr

A német újjáépítések sokszor nemcsak ideológiailag, hanem funkcionálisan is felemásak: a palotába betérve ugyanis…

A Schloss Arkaden belseje teljesen modern
Forrás: Flickr

… egy plázába érünk! Az épületnek csupán a homlokzatát építették újjá, bent a Schloss Arkaden nevű bevásárolóközpont működik, ami nemcsak az egykori épületet, hanem annak parkját is elfoglalja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Manipulált a Deutsche Welle

A Deutsche Welle nevű német közszolgálati televízió helyi civilek nyilatkozatait manipulálta a Magyarország ellen készített lejárató propagandavideójában. A televízió szóvivője azt állította lapunknak, hogy a kormányoldalt is megkérdezték, csak nem kaptak választ. Különös, hogy ezt meg sem említették a riportban.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.