Bizalmi együttműködés az RMDSZ-szel

Látványos technikai elemekkel kísért kongresszuson választották újra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökévé Kelemen Hunort.

Pataky István (Kolozsvár)
2019. 02. 25. 15:02
KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2019. február 23. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán 2019. február 23-án. A küldöttek újraválasztották Kelemen Hunort a szövetség elnökévé. MTI/Biró István Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos technikai elemekkel kísért kongresszuson választották újra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökévé Kelemen Hunort (képünkön). A kolozsvári rendezvényen a régi-új pártvezetőnek nem volt ellenjelöltje, 728 szavazatot kapott a leadott 757-ből. A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar és a székely himnuszt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a köszöntőbeszédében nyomatékosította: teljes bizalmi együttműködés van Orbán Viktor és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök között. Hozzátette: azok az erdélyi magyarok kényszerítették ki a magyar kormánypártok együttműködését az RMDSZ-szel, amelyek elsöprő többségben szavaznak a romániai választásokon az RMDSZ-re, a magyarországi választásokon pedig a Fidesz–KDNP-re. „Semmi nem fogadható el, ami gyengíti az RMDSZ-t” – jelentette ki Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, a magyarországi románok szabadon használhatják nemzeti szimbólumaikat, s ugyanezt várják el az erdélyi magyarok is Romániában. Arról is beszélt, hogy Magyarország rendezte a viszonyát Szerbiával, kiválóan együttműködik Szlovákiával, és készen áll a Romániával való együttműködésre is.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egyebek mellett kijelentette: közös feladat rávenni Brüsszelt az őshonos kisebbségek védelméről szóló döntés meghozatalára. A kongresszuson felszólalt az MSZP és az LMP képviselője is. Köszöntőbeszédet mondtak a román pártok jelen lévő vezetői is. Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök magyar nyelven mondta el beszéde egy részét.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az RMDSZ és a magyar kormánypárt viszonyát firtató kérdésünkre elmondta: a Fidesz több, egymást követő választási sikere az RMDSZ-t a korábbi szövetségesi kapcsolatainak felülbírálatára kényszerítette.

„A szervezeten belül nagyobb súlyt kaptak azok a politikusok, akik elősegíthették a konszolidáció lehetőségét a Fidesszel, és háttérbe szorultak egyrészt azok, akik hozzájárultak a kapcsolatok megromlásához, másrészt pedig azok, akik ideológiai és/vagy személyes okokból nem tudták elfogadni az RMDSZ új irányvonalát” – fogalmazott az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.