Bolgár oligarcha Verhofstadtéknál?

A Guy Verhofstadt nevével fémjelzett ALDE liberális EP-pártcsalád egyelőre nem törődik azzal, hogy a májusi európai parlamenti választásokat követően egy vitatott személyiségű bolgár sajtómágnás is a frakció padsoraiban ülhet. Deljan Peevszkit az egyik legnagyobb befolyással bíró oligarchaként tartják számon Bulgáriában.

2019. 04. 25. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban a bulgáriai török liberális párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) kihirdette európai parlamenti (EP-) választási listáját. A második helyre a bolgár politika legvitatottabb személyisége, Deljan Peevszki sajtómágnás (képünkön) került, aki 2014-ben is jelölte magát, de aztán visszalépett. Az EurActiv brüsszeli internetes hírportál az Európai Parlament progresszív-liberális frakciójához, az ALDE-hoz fordult kérdéssel, hogy a pártcsaládba tartozó török liberális párt képviselőjelöltje, Deljan Peevszki nem jelent-e tehertételt a liberális pártcsaládnak.

Továbbá arra is rákérdezett, hogy Peevszki esete nem hasonlít-e arra, ahogy az Európai Néppárt felfüggesztette a renitensnek tartott magyar kormánypárt, a Fidesz tagságát. Az ALDE szóvivője nemmel válaszolt, mert szerinte jelen esetben nem egy pártról van szó, hanem egy párt külön jelöltjéről. „Az ALDE sohasem kommentálja saját tagpártjainak a választási listáját. Abban az esetben, ha Peevszki urat megválasztják, és elfoglalja a helyét az Európai Parlamentben, a frakciónak az lesz a legfőbb feladata, hogy őrizze a liberális-demokratikus értékeket” – válaszolta a szóvivő.

A brüsszeli hírportál szerint az ALDE nincs annak tudatában, hogy milyen robbanásveszélyes helyzetet teremt ­Peevszki jelölése. Az internetes kiadvány emlékeztetett rá, hogy az ALDE egyesülni akar a francia államfő, Emmanuel Macron pártjával, de ez az eset megnehezíti a terveket. Peevszki jelentős számú médiumot tart ellenőrzése alatt Bulgáriában, a kezében össz­pontosul a nyomtatott sajtó elosztásának nagy része. Az EurActiv felidézte, hogy néhány napja a Riporterek határok nélkül nemzetközi újságíró-szervezet ­Peevszkit okolta legfőképpen a bolgár média rossz állapotáért, megjegyezve, hogy a mágnás a DPSZ képviselőjeként ritkán jelenik meg a parlamentben. Öt éve szintén megválasztották Peevszkit EP-képviselőnek, de állítólag Guy Verhofstadt, az ALDE frakcióvezetőjének kérésére akkor visszalépett.

Deljan Peevszki neve nem ismeretlen a magyar olvasók előtt sem: 2014-ben oligarchaháborúba keveredett egykori közeli barátjával, Cvetan Vaszilevvel, a csődbe ment KTB bank egykori elnökével, Gyurcsány Ferenc korábbi üzlettársával. Peevszki azzal vádolta meg Vaszilevet, hogy bérgyilkosokat fogadott az ő likvidálására, később kiderült, hogy a vádak alaptalanok. A két oligarcha valószínűleg ­uniós pénzek elosztásán kaphatott össze. Az Oresarszki-kormány bukása után a jelenlegi miniszterelnök, ­Bojko Boriszov háttéralkut köthetett Peevszkivel, tiszteletben tartva üzleti érdekeltségeit, cserébe a médiamágnás sajtója nem támadta a kormányt, sőt erősítették egymást. Talán ennek is volt köszönhető a második és harmadik Boriszov-kormány kedvező hátszele a bolgár médiában.

Időközben Bulgáriában a Boriszov-kormány számos vagyonosodási vizsgálatot indított, főleg baloldali oligarchák ellen, többet közülük letartóztattak. A letartóztatási hullámot tetézte a kirobbant ingatlanbotrány. Számos kormánypárti és ellenzéki politikusról kiderült, hogy a piaci ár alatt vásároltak luxuslakásokat, a kiszivárogtatást a Szabad Európa Rádió indította el. Az amerikaiaknak is feltűnt, hogy az oligarchákkal való leszámolás csak Peevszki pártját, a DPSZ-t kerülte el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.