Borzalmas, pusztító fizikai erőszak volt a Capitolium ostrománál

Középkori csatamezőhöz hasonlította az amerikai törvényhozás épületének január 6-i ostromát az ottani intézkedés közben megsebesült rendőrök egyike kedden, a történtek kivizsgálásával megbízott kongresszusi bizottság első meghallgatásán.

Forrás: MTI2021. 07. 27. 21:06
null
A képen Aquilino Gonell, Michael Fanone, Daniel Hodges és Harry Dunn rendőrök eskütétele a Capitolium január 6-i ostromának kivizsgálásával megbízott kongresszusi hírszerzési bizottság elsõ meghallgatásán a washingtoni törvényhozás, a Capitolium épületében 2021. július 27-én Fotó: Andrew Harnik Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aquilino Gonell, a beidézett négy rendfenntartó egyike arról számolt be, hogy Donald Trump előző elnök feltüzelt hívei ütlegelni kezdték a kongresszus épülete előtt.

– Amit aznap tapasztaltunk, olyasmi volt, mint egy középkori csatamezőn lehetett. Közelharcot vívtunk, hogy megakadályozzuk a demokratikus folyamataink felforgatására törekvő, erőszakos tömeg behatolását a Capitoliumba – mondta.

– Borzalmas, pusztító fizikai erőszakkal találtuk szemben magunkat

– tette hozzá.

Egy másik rendőr, az afroamerikai Harry Dunn egyebek mellett elmondta, hogy a tüntetők rasszista szidalmakat kiabáltak felé az ostrom során.

A kilenctagú bizottságot azután állították fel, hogy a szenátusban a republikánusok leszavazták egy független vizsgálat megindítását, mondván, hogy az politikailag motivált lenne. A testület tagjait végül a képviselőház demokrata párti többségének vezetője, Nancy Pelosi nevezte ki, a bizottság elnöke párttársa, Bennie Thompson.

Pelosi kijelentette, hogy a támadók a kormányt próbálták megdönteni.

– Nincs helye a politikának és a pártosságnak ebben a vizsgálatban

– hangsúlyozta Thompson.

A képen Aquilino Gonell, Michael Fanone, Daniel Hodges és Harry Dunn rendőrök eskütétele a Capitolium január 6-i ostromának kivizsgálásával megbízott kongresszusi hírszerzési bizottság első meghallgatásán a washingtoni törvényhozás, a Capitolium épületében 2021. július 27-én
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Trump támogatói egy gyújtó hatású beszédét követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án. A Capitoliumban a szenátus épp a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági erők egy tagja, az épületet védő rendőrök közül ketten később öngyilkosságot követtek el. Az előző elnök nem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

A történtekkel kapcsolatban több mint ötszáz ember ellen vádat emeltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.