Brüsszel már gyártja a jogállamisági jelentéseket

Szeptemberre készülnek el az Európai Bizottság jogállamisági jelentései mind a huszonhét tagországról – közölte nemrég Didier Reynders uniós igazságügyi biztos Brüsszelben, az uniós parlament egyik bizottságában. Az EU mindamellett, hogy egységes jogállamisági kultúrát sürget, arra is kéri a tagállamokat, hogy a nemzeti parlamentekben is vitassák meg a brüsszeli jelentéseket.

2020. 06. 29. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai jogállamisági kultúra kialakítása a cél – többek között erről beszélt nemrég Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, aki hétfőn az uniós parlament (EP) állampolgári jogi bizottságában (LIBE) vázolta az EU új, átfogó jogállamisági mechanizmusára vonatkozó terveket. Utóbbi keretében már szeptemberre jogállamisági jelentések készülnek el az EU mind a huszonhét tagországáról.

– Az elmúlt időszakban több mint háromszáz online meghallgatást tartottunk az ügyben – ismertette a liberális politikus, azt hangoztatva: a dokumentumok tartalma többek között a médiaszabadság, a fékek és ellensúlyok, valamint a korrupció kérdését öleli majd fel.

– Kiegészítő eszközről beszélünk, természetesen a hetes cikkely szerinti, illetve kötelezettségszegési eljárások maradnak – fogalmazott képviselői kérdésre, annak a reményének is hangot adva: amennyiben a tagállamok azt elfogadják, a jövőben az uniós forrásokhoz csatolandó jogállamisági feltételek is ilyen eszközök lehetnek. Bár Reynders nem nevezte nevén Magyarországot, bevezetőjében utalt rá, hogy a koronavírus-válságban is bőven akadtak jogállamisági kritikák egyes országokkal szemben. Egyúttal arra kérte a jelentések elkészítésében részt vevő huszonhét tagállamot, hogy azok következtetései alapján kezdeményezzenek a nemzeti parlamentekben is jogállamiság-vitát. Ami a készülő elemzések jövőjét illeti, Reynders szerint a szerdán kezdődő német EU-elnökség keretében már az ősszel lehetőség nyílhat rá, hogy akár országonként vagy témánként diskurzust tartsanak a tagok között.

Míg az EP balliberális és zöld része üdvözölte a brüsszeli terveket, a konzervatív oldalról ismét kritikát kapott, hogy a jogállamiság kérdésében nem sikerül a kettős mércét félretenni. Az Alternatíva Németországnak egyik EP-képviselője például kifogásolta, hogy nagyon is sokat hall a szlovák vagy a lengyel demokrácia helyzetéről, míg hazájában az erőszakos Antifa mozgalom támogatói is vezető pozíciókba juthatnak, Brüsszel mégsem tesz semmit.

Az egyenlőségről szóló kritikák a magyar kormány berkeiből is gyakoriak, annál is inkább, mert hazánkkal szemben jelenleg jogállamisági eljárás zajlik. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, a LIBE tagja épp a hetes cikkely szerinti eljárással összefüggésben mondta azt korábban: „Hazánknak nem a jogállamisággal, hanem annak politikai fegyverként való felhasználásával van problémája. Jogi köntösbe bújtatnak egy politikai támadást” – A Fidesz képviselői állnak minden tárgyalás, vizsgálat elé, ám elutasítják a kettős mércét, és szeretnék, ha az eljárást minél hamarabb lezárná az Európai Tanács – mondta szintén a hazai álláspontról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.