Brutális rendőrgyilkosság sokkolja a brit közvéleményt

Rendőrgyilkosság borzolja a kedélyeket Nagy-Britanniában, ahol csak az utóbbi négy évben harmadával nőtt az egyenruhásokkal szemben elkövetett erőszakcselekmények száma. A mostani esettel összefüggésben tíz főt, köztük egy 13 éves gyereket is őrizetbe vettek.

Judi Tamara
2019. 08. 18. 22:04
Police officer murdered in Berkshire
Helyszínelés a dél-angliai Berkshire-ben. Tíz embert hallgatnak ki Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a visszhangja a szigetországban a hét végén elkövetett nagy-britanniai rendőrgyilkosságnak. Egy 28 éves egyenruhás egy rablásról szóló bejelentést vizsgált éppen a dél-angliai Berkshire megyében, amikor meggyilkolták. Az eset körül továbbra is rengeteg a kérdés, de a brit sajtó tudni véli: a fiatal rendőr kiszállt az autójából, hogy feltartóztassa a betöréssel vádolt gyanúsítottakat, majd az elkövetők gépkocsijukkal menekülőre fogták, és több száz méteren keresztül vonszolták autójuk mögött az egyenruhás testét. – Lehetséges, hogy a rendőr a slusszkulcs után akart nyúlni, így akadályozva meg, hogy a bűnözők továbbhajtsanak. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a sofőr miért nem állt meg – idézte forrását a The Daily Telegraph, amely szerint az elkövetők később az út szélén hagyták a rendőrt, akin ráadásul egy másik autó is átgázolt.

Az esettel kapcsolatban összesen tíz főt vettek őrizetbe, köztük egy 13 éves gyermeket. A letartóztatásokra Anglia egy vidéki helyi önkormányzata által fenntartott lakóautós, úgynevezett karavántelepülésén került sor. Az itt élők rendszeresen összeütközésbe kerülnek a hatóságokkal, a közeli gazdaságok tulajdonosai ugyanis sorozatosan fosztogatással vádolják őket.

Helyszínelés a dél-angliai Berkshire-ben. Tíz embert hallgatnak ki
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az épp a nászútjára készülő rendőr halála példátlan mértékű felháborodást váltott ki. A szigetországban a friss statisztikák szerint naponta 28-szor bántalmaznak egyenruhásokat. A Sky News hírcsatorna elemzéséből kiderült: csak tavaly több mint tízezer, rendőrök sérelmére elkövetett erőszakcselekményt jegyeztek fel, ami 32 százalékkal nagyobb arány a korábbinál. További több mint húszezer olyan esetről van tudomás, amikor a rendőr ugyan nem szenvedett fizikai sérülést, de valamilyen formában bántalmazták. A hét végi gyilkosságot megelőzően egy kelet-londoni támadás keltett nagy feltűnést: a szolgálatot teljesítő rendőrt egy bozótvágó késsel szúrták meg. – Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a rendőreink biztonságban végezhessék a feladatukat. Elvégre azért dolgoznak, hogy mi, a többiek is biztonságban legyünk – mondta a mostani esetről Boris Johnson brit miniszterelnök, ismét ígéretet téve rá: a következő években húszezerrel több egyenruhás teljesít majd szolgálatot a közbiztonság javítása érdekében.

Elvették Jihadi Jack állampolgárságát

Megfosztottak brit állampolgárságától egy hírhedt terroristát, aki Jihadi Jack néven harcolt az Iszlám Állam dzsihadistáinak oldalán a szervezet egykori szíriai fellegvárának számító Rakkában – értesült a The Mail on Sunday. A vasárnapi lap szerint ez még az új miniszterelnök, Boris Johnson elődje, Theresa May kormányának egyik utolsó intézkedése volt. Jack Letts 18 éves volt, amikor tanulmányait félbeszakítva Nagy-Britanniából Szíriába ment. A Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia 2017 májusában fogta el, amikor megpróbált Törökországba szökni. Letts 16 évesen tért át az iszlám vallásra; eddig brit-kanadai kettős állampolgár volt. – Tudom, hogy Nagy-Britannia ellensége voltam – mondta egy korábbi interjúban. A férfi szüleit júniusban bűnösnek találták terrorizmus finanszírozásában, mert pénzt – több mint kétszáz fontot – küldtek gyermeküknek. Mindkettőjüket 15 havi felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották. A nemzetközi jog értelmében az állampolgárság csak akkor vonható vissza, ha az illető jogosult másik útlevélre is, hontalanná senkit sem lehet tenni. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.