Bűnözőkkel pizzázott a svédországi rendőrség

Egy amerikai mintát követő program keretében a héten feltételesen szabadlábon lévő, többnyire migráns hátterű elítélt bűnözőket hívtak be kötelező jelleggel a rendőrségre.

Mártonffy Attila
2019. 11. 16. 17:22
File photo of firefighters extinguishing a fire which had damaged cars after the vehicles had been set alight, in Malmo
Malmőben rendszeresek az autógyújtogatások, a hatóságok tehetetlenek Fotó: TT News Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét végi malmői lövöldözés és robbantáshullám sem térítette el a helyi rendőrséget attól, hogy folytassa az Állítsuk meg a lövöldözést! nevű bűnmegelőzési programját – idézi a The Local svédországi kiadása Stefan Sintéust, a 316 ezres város rendőrfőnökét. Szombat éjszaka agyonlőttek egy tizenöt éves arab fiút, egy másikat pedig hétfőn súlyosan megsebesítettek, közben egy másik kerületben felrobbantottak egy autót. Az amerikai mintát követő program keretében a héten feltételesen szabadlábon lévő, többnyire migráns hátterű elítélt bűnözőket hívtak be kötelező jelleggel a rendőrségre.

Az összejövetelen többek között rendőrök, ápolónők, az áldozatok hozzátartozói, szociális munkások vettek részt, de képviselték magukat sportklubok, vallási szervezetek és az önkormányzat is, összesen mintegy hetvenen. Mindenki arról próbálta meggyőzni az elkövetőket, hogy hagyjanak fel a bűnözéssel. Közben pizzát is felszolgáltak.

A módszer amerikai kitalálói szerint a program bevezetése után 63 százalékkal csökkent a fiatalok ellen elkövetett emberölések száma, a lövöldözéseké pedig 27 százalékkal mérséklődött. Eddigi svédországi működése alatt harminc fiatalember mutatott megbánást.

– Elfogadhatatlan, hogy akár ti, akár azok, akikkel együtt lógtok, erőszakhoz és fegyverhez folyamodtok. De ha ennek ellenére folytatjátok az eddigi életmódotokat, a rendőrség és más hatóság is ott fog lihegni a nyakatokban, s minden perceteket pokollá teszi. Ismerünk titeket és a haverjaitokat – intette a bűnözőket Sintéus.

Malmőben rendszeresek az autógyújtogatások, a hatóságok tehetetlenek
Fotó: Reuters

Nem mindenki nézi azonban jó szemmel, hogy Svédország, a „humanitá­rius szuperhatalom” ultraliberális módszereket alkalmaz a bűnözők kezelésében, amivel most is nevetségessé tette magát – dohog az RT.com orosz hírportál véleményírója. Malmö a skandináv országnak a bűnözéstől legjobban fertőzött részéhez tartozik, tavaly a lakosság csaknem 30 százaléka jelentette, hogy valamilyen bűntett áldozata lett. Országosan 300 lövöldözés történt 45 halálos esettel és 135 sebesüléssel. És mit csinál a rendőség? Együtt pizzázik a beilleszkedésre képtelen bűnözőkkel, ahelyett, hogy lakat alatt tartaná őket. A közösségi média is kiosztotta a rendőrséget. Felhánytorgatták, ahelyett, hogy elismernék az integrációs politika kudarcát, még becézgetik is a migránsokat.

A közösségi reakciókból ítélve a rábeszélős módszer nemigen hatotta meg azokat, akik pont a rendőrségtől várnak védelmet.

Különleges egység

A svéd rendőrség átmeneti jelleggel különleges készenléti csoportot hozott létre az erőszakos bűncselekmények felderítésére, miután múlt szombaton bandaháború áldozata lett egy tizenöt éves fiú. Az egység olyan súlyos esetekben fog fellépni, mint például lövöldözés, gyilkosság, robbantás. A rendőrség jelenleg mintegy száz, rivális bandákhoz köthető robbantásos esetet vizsgál az RT.com szerint. Mats Löfving országos műveleti parancsnok a jelenlegi, bandák által gerjesztett erőszakhullámot különleges nemzeti incidensnek nyilvánította. Az új speciális erőt az a Stefan Hector fogja vezetni, aki a 2017-es stockholmi teherautós támadás után felállított terrorelhárítási csoport élén állt. A csapat megnövelt hatalommal és erőforrásokkal fog rendelkezni, s csak a szervezett bűnözők legsúlyosabb cselekményeivel foglalkozik majd. A malmői rendőrség folyamatosan kéri a svéd kormányt: tegye lehetővé a személyi állomány bővítését rendőrökkel, nyomozókkal. Az új műveleti egység együttműködik a már meglévő helyi rendőri erőkkel, akiket már súlyosan leterhelnek a robbantásokkal kapcsolatos nyomozások. Az országos kapitányság bombaszakértőit csak ebben az évben mintegy száz esetben hívták ki – ez sokkal több, mint amennyi az elmúlt évben történt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.