Büntetővámok: Washington és Peking is higgadtságra int

Úgy tűnik, mind Washington, mind Peking ambivalens, de mindenképpen taktikus magatartást tanúsít kereskedelmi háborújukban. Egyrészt fenyegetésre fenyegetéssel válaszolnak, másrészt mindketten hangoztatják a probléma tárgyalásos megoldásának szükségességét. A jüan árfolyama viszont rendületlenül esik.

Magyar Nemzet
2019. 08. 27. 16:30
An investor looks at computer screens showing stock information at a brokerage house in Shanghai
Tizenegy éves mélypontra esett a jüan árfolyama Fotó: Aly Song Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína kész higgadt tárgyalások és együttműködés útján megoldást keresni a fennálló problémákra – jelentette ki Liu Ho (Liu He) kínai miniszterelnök-helyettes, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfő első számú kereskedelmi tanácsadója tegnap azt követően, hogy a hétvégén tovább éleződött a Kína és az Egyesült Államok között fennálló kereskedelmi háború. Kína pénteken bejelentette ugyanis, hogy a legutóbbi amerikai pótvámokra adott válaszlépésként szeptember 1-jétől, valamint december 15-től szintén újabb, öt- és tízszázalékos büntetővámokat vet ki 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre.

Donald Trump amerikai elnök a hírre reagálva még ugyanaznap közölte: a 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkeket sújtó pótvámokat a jelenlegi 25 százalékról harmincra emeli, a szeptember 1-jétől, illetve december 15-től tervezett, 300 mil­liárd dollár értékű kínai importtermékekre kirovandót pedig tízről 15 százalékra. Keng Suang (Keng Shuang), a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint Kína további ellenlépéseket tesz saját érdekeinek megóvására, amennyiben az Egyesült Államok valóban új vámtarifákat léptet hatályba.

Tizenegy
éves mélypontra esett a jüan árfolyama
Fotó: Reuters

Trump egyidejűleg arról is beszélt a Biarritzban zajló G7-országcsoport csúcstalálkozója alkalmával, hogy „komoly tárgyalások kezdődnek” hamarosan Washington és Peking között kereskedelmi vitáik megoldására, miután az Egyesült Államok kapott két „nagyon jó telefonhívást” Kínából, a másodikat vasárnap este. Nem említette, hogy közvetlenül ő beszélt-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kínaiak meg akarnak állapodni – mondta, és szerinte ez sikerülni is fog. Hozzátette: nem okoz feszültséget a G7 vezetői­nek körében, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi háborúban áll Kínával. Sajtójelentések szerint azonban több ország vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai–amerikai kereskedelmi vita negatív hatással lehet a világgazdaságra.

Zuhantak a tőzsdeindexek a pénzügyi piacokon, miután Washington a napokban újabb importvámok kivetését jelentette be, válaszul Peking vámemelésére. A kínai fizetőeszköz is folytatta árfolyama lejtmenetét, a jüan kurzusa tegnap tizenegy éves mélypontra zuhant, miután az amerikai dollár egy egysége a kora délelőtti kereskedésben már 7,1425 jüant ért – írta a Reuters. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a nemzeti valuta leértékelődésére a kínai jegybank is áldását adta, így próbálva ellensúlyozni az amerikai büntetővámok negatív hatásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.