Cicciolina újra ringbe száll

Váratlan irányból érte támadás az 5 Csillag Mozgalom nevű kormánypártot: a magyar származású egykori pornósztár, Staller Ilona, közismert művésznevén Cicciolina bejelentette, visszatér az olasz belpolitikába, hogy felvegye a harcot a rendszerellenes párttal, miután csökkentették a nyugdíját. Közben Luigi Di Maio külügyminiszter az önmaga által is képviselt kormány ellen hívta utcára tüntetni követőit, ezzel pedig végleg új szintre emelte az olasz kormányválságot.

2020. 02. 17. 9:45
Staller Ilona; Cicciolina
Politikai babérok. Staller Ilona rosszul viselte, hogy csökkentették a nyugdíját Fotó: Alessandro Di Meo Forrás: MTI/EPA/Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az olasz belpolitikában mondhatni több évtizedes hagyománya van a fejetlenségnek és a zűrzavarnak, a jelenlegi kormányválság mértékének jó indikátora, hogy a magyar származású egykori pornósztár, Staller Ilona is úgy érezte, muszáj kivennie a részét a perpatvarból. A 68 éves Cicciolina még múlt héten jelentette be: feléleszti a hét éve alapított Demokrácia, Természet és Szerelem (DNA) nevű pártját, hogy felvegye a harcot az általa populistának bélyegzett rendszerellenes tömörülés, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) ellen, amiért csökkentették a nyugdíját.

Az 1972-ben Olaszországba települt egykori pornósztár ugyanis egyszer már volt képviselő az olasz parlamentben, 1987 és 1992 között a Radikális Pártot képviselte a testületben, azt pedig személye elleni támadásként élte meg, hogy az M5S – az elitellenes küzdelmük részeként – az egykori képviselők és szenátorok nyugdíjának csökkentését is célul tűzte ki.

– Nagy konfliktusok vannak a jelenlegi kormányban, a harc helyett azonban az alapvető problémákat kellene megoldaniuk, hiszen az ország tele van munkanélkü­liekkel, a kisvállalkozók pedig az öngyilkosság szélén állnak. Szeretném megérteni, miért került terítékre a korábbi szenátorok járadékainak megnyirbálása – fogalmazott Cicciolina, aki elfogadhatatlannak nevezte az M5S-t ja­nuár végéig vezető Luigi Di Maio terveit.

Politikai babérok. Staller Ilona rosszul viselte, hogy csökkentették a nyugdíját
Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo

A külügyminiszteri posztot továbbra is betöltő Di Maio ingerküszöbét aligha éri el Cicciolina elégedetlenkedése, a politikus ugyanis már gőzerővel hozzálátott saját belpolitikai imázsának megerősítéséhez. A 33 éves politikus azért kényszerült lemondani az M5S vezetéséről, mert saját mozgalmán belül is régóta a bírálatok kereszttüzében állt amiatt, amiért sem a Matteo Salvini vezette Ligával való kormányzás idején, sem pedig a Demokrata Párttal alkotott koa­lícióban nem volt képes megőrizni az 5 Csillag Mozgalom identitását. A párt így több millió szavazót vesztett az elmúlt hónapok alatt, Di Maio azonban mindent megtesz, hogy továbbra is a nagypolitikában maradhasson. A hét végén például az önmaga által is képviselt kormány ellen szervezett tüntetést, amelyen többezres tömeg gyűlt össze Róma egyik főterén. A demonstráció apropóját az adta, hogy Matteo Renzi exkormányfő múlt héten újabb bombát dobott a Demokrata Párt (PD) és az M5S egyébként is döcögős kormánykoa­líciójára. Az Élő Olaszország élén álló politikus azzal fenyegetett, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez az M5S által delegált igazságügyi miniszter, Alfonso Bonafede ellen, amennyiben a PD és az M5S nem hagy fel az igazságügyi reformmal.

Renzi pártja ugyanakkor szintén része a kormánykoalíciónak, Di Maio ezért azzal az üzenettel hívta utcára az embereket, hogy a kormány rossz irányba vezeti Olaszországot. Di Maio a demonstráción ismét egy erős politikai vezető szerepében tündökölt, aki a polgárokkal kezet rázva állt fel a pódiumra, hogy ott aztán olyan harcos jelszavakat kiabáljon a tömegbe, mintha legalábbis továbbra is ellenzékben lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.