Csak Macron után kap szót az új kormányfő

Kinevezte minisztereit Jean Castex, teljes garnitúraváltás történt a kabinetben.

2020. 07. 06. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette tegnap új kormányának tagjait a múlt pénteken frissen kinevezett francia kormányfő, akinek feladata, hogy a koronavírus-járvány után talpra állítsa a már most mély recesszióba süllyedő országot. Az Elysée-palota főtitkára, Alexis Kohler húsz minisztert nevezett meg: a múlt pénteken lemondott Édouard Philippe korábbi kormányfő kabinetjéből azonban csak néhányan őrizhették meg pozíciójukat. Köztük van Jean-Yves Le Drian külügyminiszter, a belügyi tárca élén azonban Gérald Darmanin váltotta a járvány kezelése miatt sok kritikát kapó Christophe Castanert. A szolidaritási és egészségügyi miniszter, Olivier Véran is a helyén maradhatott, a francia sajtó figyelme elsősorban a környezetvédelmi minisztérium jövőjére, illetve a tárca újdonsült vezetőjére irányult.

Barbara Pompili 2017-ben csatlakozott Emmanuel Macron francia elnök Köztársaság lendületben! nevű centrista pártjához, előtte pedig a Zöldek tömörülésében politizált. A választás aligha véletlen: mint arról lapunk is beszámolt, Macron számára nem csupán a koronavírus-járvány katasztrofális kezelése miatt volt indokolt a kormány átszervezése. A két hete tartott önkormányzati választásokon a franciák világossá tették: fontosnak tartják a környezetvédelmi szempontokat. A zöldügy tehát kulcsfontosságúvá vált a 2022-ben újrázni szándékozó államfőnek, a zöldek folyamatos erősödését pedig ellensúlyozni kell.

Macron számára egyébként régóta nehézséget okoz a környezetvédelem ügye. Emlékezetes, hogy a korábbi francia kormány egyik legnépszerűbb politikusa, az atomenergia használatát ellenző Nicolas Hulot 2018-ban mindössze egy év hivatalban töltött idő után lemondott, döntését pedig azzal indokolta: képtelenség bármiféle fejlődést vagy eredményt elérnie környezetvédelmi kérdésekben.

A Le Figaro című jobboldali napilap közben felhívta a figyelmet: Macron máris ellentmond frissen kinevezett miniszterelnökének. Castex múlt pénteken adta első interjúját a TF1 csatornának, ahol arról beszélt, már e hét szerdán beszédet mond a parlament előtt. Azonban vasárnap az Élysée-palota kiadott egy közleményt, miszerint Emmanuel Macron a francia forradalom kitörésének július 14-i évfordulóján kíván újból a néphez szólni, előreláthatólag egy televíziós beszédben, az új miniszterelnök pedig csak néhány nappal ezután fog felszólalni. A jobboldali napilap tegnapi értesülése szerint egyébként Castex az államfő ünnepi, korszakkijelölő beszédét követő napon, azaz július 15-én beszél majd először a képviselők előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.