Csak szűrés után térhetnek vissza Oroszországba a Iszlám Állam követői

Forrás: MTI2019. 11. 14. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakis előzetes szűrés után térhetnek vissza Oroszországba az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet követői – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója újságíróknak nyilatkozva csütörtökön Moszkvában.

Bortnyikov szerint az IÁ orosz állampolgárságú híveinek szűrését azon régió hatóságainak és rendvédelmi szerveinek kell elvégezni, ahol elfogták őket.

„Ezután fogunk dönteni (a hazatérésükről). Kategorikusan ellenezzük, hogy maguk dönthessenek a hazatérésükről. Ami a gyerekeket illeti, az más kérdés” – hangoztatta az FSZB főnöke arra a kérdésre válaszolva, hogy hajlandó-e Oroszország visszafogadni a terrorszervezethez csatlakozott fegyvereseket.

Ankara november 11-én kezdte meg a fogságába került külföldi terroristák hazatoloncolását. Az Interfax hírügynökség szerint hétfőn egy amerikai, egy dán és egy német állampolgárt küldtek vissza országukba a török hatóságok és 11 francia deportálását is előkészítették.

Csütörtökön az előzetes tervek szerint hét német terroristát fognak hazatoloncolni. A török belügyminisztérium saját közlése szerint az IÁ mintegy 1200 militánsát tartja fogva, akik mintegy 40 országból, köztük Oroszországból érkeztek. Közülük 287-en az Északkelet-Szíriában október 8-án megkezdett hadművelet során kerültek török börtönbe.

Anna Kuznyecova orosz elnöki gyerekjogi biztos csütörtökön közölte, hogy Oroszország képviselő 49 szíriai börtönben vagy táborban található árva gyerektől vettek DNS-mintát. Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy orosz állampolgárok hozzátartozói, akkor repatriálják őket.

Kuznyecova közölte, hogy pozitív elbírálás esetén a gyerekeket, akik közül a legkisebb mintegy féléves lehet, orosz iratokkal fogják ellátni. A kiskorúak szülei harcolni mentek Irakba vagy Szíriába.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának utolsó különgépe hamarosan újabb 32 gyereket fog Irakból Oroszországba szállítani, orvosi kísérlettel. A hátramaradókat később menetrendszerinti utasszállítókkal viszik haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.