Csehországban az utóbbi héten magas volt a napi fertőzések száma

Újra kötelező lesz az arcmaszk viselése a zárt helyiségben zajló, több mint száz fős rendezvényeken.

Forrás: MTI2020. 07. 24. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra kötelező lesz az arcmaszk viselése a zárt helyiségben zajló, több mint százfős rendezvényeken Csehországban szombattól – jelentette be Adam Vojtech egészségügyi miniszter csütörtök este Prágában.

A rendezvényeken ezentúl legfeljebb ötszáz fő vehet részt. Korábban ezer fő volt a felső határ. Vojtech szerint a szájmaszkok kötelező viselete elsősorban a sport- és kulturális rendezvényekre vonatkozik, de érinti a lakodalmakat vagy a gyászszertartásokat is.

A vendéglátóhelyeken és a közösségi közlekedési eszközökön a szájmaszk továbbra sem lesz kötelező. A miniszter az óvintézkedések szigorításáról azután döntött, hogy Csehországban az utóbbi héten folyamatosan magas volt a napi fertőzések száma. Szerdán 247 újabb fertőzést mutattak ki, amely az utóbbi három hét legmagasabb napi esetszáma volt. Az összes beteg száma péntek reggel meghaladta az ötezret. A kórházban kezeltek száma valamivel száz felett van, tucatnyi eset súlyosnak minősíthető.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter már csütörtökön az arcmaszkok önkéntes viselésére szólította fel a cseh lakosságot. Rostislav Madar országos tisztifőorvos a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilapnak úgy fogalmazott, hogy országos méretekben romlik a járványhelyzet, ezért szükségesek a korlátozó intézkedések.

Szerinte nem lehet kizárni, hogy újra be kell majd zárni az éjjeli szórakozóhelyeket, bárokat, mert ahogy azt a hétvégi prágai eset – egy buliban több mint hatvan ember fertőződött meg – is bizonyítja, nagyok a kockázatok.

Adam Vojtech azt mondta, hogy az általános járványhelyzet jó, de több mint egytucatnyi regionális vagy helyi fertőzésgóc létezik, és most ezeket kell megtanulni kezelni. A regionális vagy helyi fertőzésgócokban az országosnál szigorúbb óvintézkedések vannak érvényben. Ezeket az illetékes tisztiorvos rendeli el, illetve szünteti meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.