Csúcsra járnak a kapcsolatok Amerika és Katar között

Több milliárd dollár értékben kötött üzleteket az olaj- és hadiipari, valamint a légi közlekedési ágazatokban Katar és az Egyesült Államok.

Magyar Nemzet
2019. 07. 12. 14:12
Trump meets Qatar Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani at the White House in Washington
Trump a Fehér Házban fogadta ász-Szánit Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd dollár értékben kötött üzleteket az olaj- és hadiipari, valamint a légi közlekedési ágazatokban Katar és az Egyesült Államok – idéz az MTI nemzetközi hírforrásokat. A szerződéseket Tamím bin Hamad ász-Száni katari sejk washingtoni látogatása alkalmával írták alá. Szánit Donald Trump amerikai elnök kedden fogadta a Fehér Házban, s a vendég a katari állami média szerint találkozott Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval is.

Trump a Fehér Házban fogadta ász-Szánit
Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque

Az értesülések szerint a katari állami olajvállalat és az amerikai Chevron Philipps Chemical vegyipari cég nyolcmilliárd dollár értékben kötött megállapodást egy petrolkémiai üzem megépítéséről az Egyesült Államok déli részé­ben. A vegyipari létesítmény 2024-es üzembe helyezésétől évente kétmillió tonna etilént termelne. A katari védelmi minisztérium emellett a Raytheon hadiipari óriás által gyártott NASAMS és Patriot rakétarendszereket vásárolna. A fegyverüzletről azonban nem tettek közzé részleteket. A Qatar Airways katari légitársaság ezenfelül öt Boeing 777-es típusú teherszállító repülőgép vásárlásáról írt alá szerződést, az amerikai Gulfstream Aerospace-től pedig üzleti repülőket vesz.

Trump és ász-Száni közös közleményben erősítették meg, hogy országaik a jövőben is magas szinten kívánják folytatni a stratégiai együttműködést. Katar Washington fontos szövetségese a közel-keleti térségben. Az Egyesült Államok legnagyobb katonai támaszpontja a régióban a katari al-­Udeid bázis. Az amerikai kormány jó kapcsolatokat ápol Dohával, bár a sejkség regionális politikája miatt összetűzésbe került Szaúd-Arábiával, Washington másik térségbéli szövetségesével. Az ennek folyományaként létrejött 2017-es blokád idején még Washington is megfeddte a kis közel-keleti államot, amiért állítólag „békétlenséget szít a térségben”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.