Egy színes bőrű kamasz lány fehér társát veri, de ez nem rasszizmus

Az ország legnépszerűbb pártjának politikusa felhívta a figyelmet a kettős mércére, mert szerinte a közhangulat a Black Lives Matter szellemében annyira eltolódott a színes bőrűek védelmének irányába, hogy a fehéreket ért rasszista támadás már senkit nem hat meg, sőt egy közösségi oldal le is tiltotta a videót. A politikust az egyik közösségi oldal harminc napra letiltotta egy másik bejegyzés miatt, melyben a kormányt kritizálta – írja cikkében a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 07. 30. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a Nemzeti Tömörülés politikusa, Jean Messiha osztotta meg közösségi oldalakon azt a sokkoló videófelvételt, melyen az látszik, hogy egy színes bőrű kamasz lány brutálisan letépkedi a földön kuporgó fehér bőrű társa ruháit, miközben folyamatosan ütlegeli és köpködi, a felvételt készítő személy és még néhányan pedig nevetgélve szórakoznak a kamasz lány szenvedésén és megaláztatásán.

 

A felvétel nagy felháborodást keltett, elsősorban azért, mert sem a rasszizmus elleni Nemzetközi Liga (LICRA), sem az SOS Racisme francia civil szervezet nem reagált rá.

Érdekes módon ezúttal nem kiáltottak rasszizmust, amit bizonyára már rég megtettek volna, ha fehér lány bántalmazott volna egy színes bőrűt. A bejegyzésben Jean Messiha konkrétan meg is szólítja a fenti, fehérek elleni rasszizmus létét tagadó két szervezetet, hogy mit gondolnak a képsorokról.

Az eset a Loire megyében lévő Saint-Étienne nevű városban történt, és a felvétel alapján gyorsan sikerült is azonosítani mindkét kamasz lányt, így az elkövető ellen már meg is indították az eljárást előre megfontolt szándékkal elkövetett erőszak és szexuális zaklatás vádjával. Az üggyel foglalkozó ügyész, David Charmatz kijelentette, hogy szó sincs faji vagy vallási indíttatásról, Messiha azonban ezt másképp gondolja, szerinte egészen biztosan rasszista támadásról beszélnének, ha egy fehér lány vert volna meg egy feketét. A politikus azt sem érti, hogy amíg a George Floyd letartóztatásáról készült felvételt bárki megnézheti a Facebookon, addig ezt a felvételt miért törölte a közösségi oldal.

Jean Messiha azonban nem csak ezzel a megosztással haragította magára a Facebook üzemeltetőit: a Twitteren tette közzé, hogy harminc napra letiltották a Facebookon a profilját, mert megosztott egy hivatkozást, amely arról szólt, hogy egy kormánypárti képviselő, Sira Sylla irodája előtt a Génération Identitaire (Azonosság Generáció) szélsőjobboldali csoport öt tagja tüntetett. Az aktivisták „A franciákat segítsék, ne az afrikaiakat!” feliratú transzparenseikkel az ellen tiltakoztak, hogy a francia állam pénzutalásokkal támogatja a koronavírus által okozott gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került Afrikát. Messiha kritizálta a francia kormányt, ezért most egy hónapig nem posztolhat és nem kommentelhet a közösségi oldalon.

Az aktivisták akciója után Sira Syllát több kormánypárti politikus is a támogatásáról biztosította, többek között Jean Castex miniszterelnök is.

Gérald Darmanin belügyminiszter szintén elítélte az aktivisták viselkedését, majd hozzátette, hogy a Francia Köztársaságban nincs helye a szélsőséges csoportok gyűlöletideológiájának.

A történtekre maga Sira Sylla is reagált a Twitteren: azt írta, hogy nagyon büszke a munkájára, amelyet már három éve végez a Francia Köztársaság képviselőjeként, különösen a Franciaország és Afrika közötti kapcsolat miatt, és eltökéltebb, mint valaha – írja cikkében a V4NA hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.