Egyensúlyoznia kell az új elnöknek

Akár patikamérlegen is kimérhették volna az új Európai Bizottság politikai összetételét, kérdéses azonban, hogy a földrajzi egyensúly is hangsúlyos lesz-e a november elsejével munkába álló testületben. Ursula von der Leyen elnök jövő kedden hozza nyilvánosságra a bizottsági portfóliók sorsát. Trócsányi ­László biztosi helye megkérdőjelezhetetlennek látszik. Az egykori igazságügyi miniszter területe végül a nemzetközi együttműködés és fejlesztés vagy a humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés lehet.

2019. 09. 08. 7:05
Incoming head of the European Commission Ursula von der Leyen meets Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki at the Prime Minister Chancellery in Warsaw
Ursula von der Leyen kedden végre bemutathatja csapatát Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen jövő kedden rántja le a leplet az új összetételű Európai Bizottságról. Az elnök listáján szereplő nevek kevésbé okozhatnak meglepetést (egyedül Románia nevezett meg két lehetséges biztosjelöltet, a kormányválság miatt időközben pedig egy harmadik név is belekerült a kalapba – a szerk.), viszont a kiosztott portfóliók tekintetében van ok az izgalomra.

Von der Leyen a héten arról beszélt, hogy nagyon pontos elképzelése van arról, melyik tagállamra melyik tárcát bízza. A bizottsági portfóliók mindig is presztízskérdést jelentettek, így nem meglepő, hogy eddig a papírforma érvényesült, miszerint a fejlettebb és régebbi EU-tagállamok kapták a valamit is érő szakterületeket. A német elnök megválasztásakor ugyanakkor Európa egyensúlyának visszaállításával kezdett kampányolni, mondván: politikai, nemi és földrajzi szempontból is kiegyensúlyozott testületet szeretne maga mögött tudni. Mivel Brüsszelben ma már gyakorlatilag naponta elhangzik a „hídépítés” jelszó, a keddi bejelentést meglehetősen nagy elvárások előzik meg.

A politikai egyensúlyra a nyilvánosságra hozott nevek alapján mindenesetre nem lehet panasz: a Von der Leyen-listán – az elnökkel együtt – eddig tíz szakember érkezik a politikai spektrum jobboldaláról (kilenc néppárti berkekből), tíz politikust pedig (Romániát is ideszámolva) a baloldal delegálhat. Utóbbiak között van a spanyol Josep Borrell, az unió leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve Frans Timmermans egykori szocialista csúcsjelölt is. Timmermans biztosan a bizottság alelnöke marad, de a dán liberális Margrethe Vestager is megkapja ezt a tisztséget.

Ursula von der Leyen kedden végre bemutathatja csapatát
Fotó: Reuters

A májusi EP-választásokon bár a liberálisok és a zöldek is jócskán megerősödtek, az új bizottságban „mind­össze” négy liberális és egy zöld érzelmű politikus foglalhat majd helyet. A biztosokat ugyanis a nemzeti kormányok delegálják, általában saját pártjuk politikusait jelölik, ám az EU 28 tagállama közül csupán Litvániában van hatalmon zöldpárti kabinet.

A tárcák közötti földrajzi egyensúly kialakítása már sokkal bonyolultabb kérdés. Von der Leyen tudatában van annak, hogy az uniós csúcspozí­ciókban nem akad kelet-közép-európai politikus, így szinte borítékolható, hogy a majdani bizottsági alelnökök között a térségből származó biztosok is lesznek.

Utóbbi nem vonja maga után azt, hogy Kelet-Közép-Európa egésze értékes portfóliókban részesül. Figyelemre méltó viszont, hogy vélhetően a cseh Vera Jourová kezébe kerülnek az ­uniós jogállamisági ügyek, így előállhat az a Brüsszelben egészen bizarrnak titulált helyzet, hogy az egyik visegrádi ország politikusa felügyeli majd a joguralom helyzetét a tagállamokban. Von der Leyen kifejezetten a térségnek akarta a szakterületet, Jourová pedig nem áll aggasztóan közel hazai pártjának vezetőjéhez, Andrej Babis cseh miniszterelnökhöz.

Ami a magyar biztosjelöltet illeti, Trócsányi László helye is megkérdőjelezhetetlennek látszik a bizottságban, annak ellenére, hogy korábban – épp az egyenlőség címszó alatt – szó volt róla, hogy hazánknak is készülnie kell egy női jelölttel. A volt igazságügyi miniszter folyosói pletykák szerint maga is csak a jövő hét elején értesül a neki szánt szakterületről, ami végül a nemzetközi együttműködés és fejlesztés vagy a humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés lehet. Úgy tudjuk, hogy Ursula von der Leyen a közelmúltban telefonon is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel Trócsányi leendő feladatáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.