Mindenki mindenki ellen Rómában

A bevándorlásellenes Ligát vezető Matteo Salvini által kirobbantott válság során feltámadt hamvaiból a féktelen bevándorlást a miniszterelnöki székből végignéző Matteo Renzi Demokrata Pártja.

Kottász Zoltán–Tóth Loretta
2019. 08. 22. 6:43
Spanish rescue ship Open Arms with migrants on board arrives in Lampedusa
Az Open Arms megérkezik Lampedusa szigetére két évvel ezelőtt. Fotó: Guglielmo Mangiapane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltámadt hamvaiból a féktelen bevándorlást a miniszterelnöki székből végignéző Matteo Renzi Demokrata Pártja – legalábbis szerda késő estig ennyit lehetett biztosan tudni az Olaszországot bizonytalanságba taszító kormányválság legújabb fordulatai alapján. A bevándorlásellenes Ligát vezető, parlamenti választások kiírását sürgető Matteo Salvini által kirobbantott válság számos lehetséges kimenetele közül ugyanis tegnap este ez tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek, miután Nicola Zingaretti, a balközép erő jelenlegi főtitkára bejelentette: teljes körű felhatalmazást kapott pártjától arra, hogy megkezdje a kormányalakítási egyeztetést az eddigi kormánypárti Öt Csillag Mozgalommal (M5S).

Az Open Arms megérkezik Lampedusa szigetére
Fotó: Reuters

A „különös házasság” azonban még korántsem borítékolható, hiszen a két párt a tavalyi parlamenti választások után sem tudott megegyezni egymással, az együttműködést pedig ismét kölcsönösen szigorú és látszólag összeférhetetlen feltételekhez kötnék; más kérdés, hogy Salvini félrelökéséért cserébe mennyire hajlandók kompromisszumot kötni. Zingaretti mindenesetre tegnap öt irányelvet vázolt fel az M5S-sel kormányzás feltételeként: mások mellett például megváltoztatnák Salvini szigorú bevándorláspolitikáját, főszerepet adva ebben Európának.

Zingaretti mosolya azonban nem volt teljesen őszinte a bejelentésnél, a főtitkár ugyanis – Salvinihoz hasonlóan – az előre hozott választásokat szorgalmazta. A Demokrata Párton belüli hierarchiát azonban jól szemlélteti, hogy az olasz sajtó szerint a tömörülés egykori főtitkára és minden idők legfiatalabb olasz miniszterelnöke, a 44 éves Matteo Renzi – Zingarettit is megkerülve – háttéregyeztetést indított el az M5S-sel. Az M5S-t vezető Luigi Di Maio elképzelése szerint egyébként a pártja által jelölt Giu­seppe Conte maradhatna a miniszterelnöki székben. Erre utalt Conte keddi szenátusi beszéde is, amelyben lemondásával egy időben máris új kormányprogramot hirdetett, emlékeztetett tegnap a távirati iroda.

Nicola Zingaretti, a középbal főtitkára bejelenti, hogy megkezdhetik a kormányalakítási egyeztetést az Öt Csillag Mozgalommal
Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Nicola Zingaretti azonban sem Contét, sem Luigi Di Maiót nem akarja kormánypozícióban látni. A kérdés az M5S-en belül is vitához vezetett, a párt egyik szárnya ugyanis hajlandó lenne akár Luigi Di Maiót is feláldozni a kormányon maradás érdekében. A sajtó úgy látja, a kormányválság vesztese a végén akár maga Luigi Di Maio lehet.

Elemzők szerint mindenesetre minél előbb lesznek az előre hozott választások, annál nagyobb lehet a Matteo Salvini vezette Liga győzelme. A Liga jelenleg 36 százalék fölött mért erejét tovább növelheti egy létrejövő, de gyorsan kudarcot valló M5S–PD-kormány is.

Sergio Mattarella államfő tegnap egészen estig fogadta sorban a pártdelegációkat az első kormányalakítási egyeztetés céljával. A sajtó értékelése szerint két lehetősége van: vagy erős és a törvényhozás 2023-as végéig kitartó politikai kormánnyal helyettesíti az eddigi M5S–Liga-párost, vagy kiírja a Salvini által sürgetett előre hozott voksolást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.