Elhunyt Kornel Morawiecki, lengyel kormánypárti politikus

Az egykori lengyel Harcoló Szolidaritás alapítóját, a szejm korelnökét, Mateusz Morawiecki miniszterelnök édesapját hetvennyolc éves korában, súlyos betegséget követően érte a halál.

Forrás: MTI2019. 09. 30. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvennyolc éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt Kornel Morawiecki, az egykori lengyel Harcoló Szolidaritás legendás alapítója, a szejm korelnöke, a jelenlegi lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki édesapja – jelentette a lengyel közszolgálati televízió hétfőn.

Kornel Morawiecki a hamarosan befejeződő jelenlegi kormányzati ciklusban független parlamenti képviselő volt, az október 13-i parlamenti választáson a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szenátorjelöltjeként indult volna.

Andrzej Duda elnök múlt pénteken a legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Fehér Sas Rendet adományozta Morawieckinek. Orbán Viktor idén márciusban a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést nyújtotta át neki a Magyarország iránti szolidaritása és következetes kiállása, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Vasárnap még megkapta az antikommunista ellenállóknak szentelt gdyniai dokumentumfilm-fesztivál egyik díját.

Morawiecki 1968-ban kapcsolódott be a lengyel ellenzéki mozgalomba, 1982-ben létrehozta a Harcoló Szolidaritás nevű antikommunista szervezetet, mert nem találta elég radikálisnak az 1981-ben föld alá kényszerített Szolidaritás független szakszervezetet. A Harcoló Szolidaritás kemény ellenállást fejtett ki, tüntetéseket szervezett, jelentős számú szamizdat-kiadványt adott ki.

A kommunista belbiztonság (SB) üldözte, sokáig bujkált. 1987-ben letartóztatták, és emigrációba kényszerítették. Néhány hónap elteltével titokban visszatért Lengyelországba.

Bírálta az 1989-es kerekasztal-tárgyalásokat, melyeket a Szolidaritás és a kommunista rendszer képviselői közötti paktumnak tekintett. Hiányolta a kommunizmussal történő teljes szakítást és következetes elszámolást.

A rendszerváltás után Szabadságpárt néven saját tömörülést alapított, mely nem jutott be a parlamentbe.

Fia, Mateusz 2015-ben a PiS-kormány pénzügyminisztere, 2017 végén pedig miniszterelnök lett.

Magyarországon személyiségét és tevékenységét Igor Janke Az erőd című, a Harcoló Szolidaritásról szóló, 2016-ban magyar nyelven kiadott könyvéből lehet alaposabban megismerni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.