Elkapták a szökni vágyó ellenzéki vezetőt

A fehérorosz hatóságok elfogták a fehérorosz-ukrán határon Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt, két társának pedig sikerült átszöknie Ukrajnába – közölte kedden a fehérorosz állami média.

Forrás: MTI2020. 09. 08. 9:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt megerősítette a tut.by hírportálnak Anton Bicskavszki, a fehérorosz határőrség szóvivője is, illetve az ukrán határőrség is közölte, hogy Radnenkav és Kravcav Ukrajnában tartózkodik, de Kalesznyikava nem lépte át a határt.

Bicskavszki szerint mindhárman hajnali négy órakor próbálták elhagyni az országot egy BMW típusú gépkocsival az Aljakszandravka nemzetközi határátkelőn át, ahol korábban megerősítették az ellenőrzést, és növelték a határőrség létszámát. Már átjutottak a fehérorosz vámon, és az ukrán határ felé tartottak, de megpillantva egy határőralegységet, hirtelen gyorsítottak, életveszélybe sodorva a határőrszolgálat egyik katonáját.

„Kalesznyikava ugyanakkor a járművön kívül találta magát, tulajdonképpen kilökték belőle” – ismertette a történteket Bicskavszki.

Az Interfax ellenzéki forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy egyikük sem tervezte a távozást hazájukból, sőt határozottan ellenezték ezt. Feltételezések szerint először elfogták, majd a határra szállították őket a hatóságok emberei, és ott megrendezték Kalesznyikava szökési kísérletét. Más forrásokból az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy amikor Kalesznyikavát megpróbálták kitoloncolni, összetépte az útlevelét, és ezért nem is engedhették át a határon.

Kalesznyikava ügyvédje kapcsolatba lépett a határőrséggel, és jelezte, hogy védencét őrizetbe vételének első pillanatától jogi védelem illeti meg, és ennek akadályoztatása alkotmányellenes. Kérvényében felszólította a határőrséget, hogy azonnal tájékoztassa őt a védence ellen folyó eljárásról.

Az orosz hírügynökség szerint jelen pillanatban egyik ellenzéki sem érhető el telefonon. Emlékeztetnek arra, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök augusztus végén közölte, Ukrajnában védelmet kap minden fehérorosz állampolgár, akit hazájában üldöznek, és ha valaki védelmet igényel, a járványhelyzet miatti beutazási korlátozások ellenére felkeresheti bármely ukrán határátkelőt, és ott igényéről tájékoztathatja az ukrán határőröket.

Mindhárom fehérorosz ellenzéki tagja a Koordinációs Tanácsnak – Kalesznyikava ráadásul a testület elnökségi tagja is -, és mindhárman hétfőn tűntek el, nem reagáltak a telefonhívásokra. Egy szemtanú aznap arról számolt be, hogy látta Minszkben, amikor Kalesznyikavát elrabolták, ismeretlenek betuszkolták egy kisbuszba. A minszki belügyminisztérium azonban közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről.

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni.

Hétfőn az Európai Unió és külön Litvánia is követelte Kalesznyikava szabadon engedését, tiltakoztak az ellenzékiek üldöztetése ellen.

A kedd hajnali eset után a Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja követelte Kalesznyikava, illetve más ellenzéki vezetők és politikai foglyok azonnali szabadon engedését. Hangsúlyozta: a Koordinációs Tanácsot azért hozták létre, hogy platformot teremtsenek a párbeszéd számára.

„Más megoldás nincs, Lukasenkának ezt tudomásul kell vennie. Nem lehet túszként fogva tartani a népet. Lukasenka gyöngeségét és félelmét mutatja azzal, hogy fényes nappal raboltatja el az embereket” – hangoztatta az ellenzéki vezető.

A jelekből ítélve a fehérorosz hatóságok egyenként zsuppolják ki az országból az ellenzéki vezetőket. Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkova, a Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja. A lengyel kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből. Elmondása szerint a rendvédelmi szervek vitték őt a börtönből egyenesen a lengyel határra. Hasonlóképpen zsuppolták ki Litvániába közvetlenül az augusztus 9-i elnökválasztás után Cihanouszkaját is.

Paval Latuska, a Koordinációs Tanács elnökségi tagja leszögezte kedden, hogy a hatalom nem érte el a célját, intézkedései ellenére a tanács folytatja a munkát. A testületet nem demoralizálták, külföldön tartózkodó tagjai pedig nem fognak hallgatni. Latuska kifejtette, hogy a tanács százfős „főállománya” folytatja a munkát, és még több mint négyezren tagjai a kibővített állománynak. A testület munkájának folytatását ösztönözni fogja széles társadalmi támogatottsága. A tanács nemzetközi jogi eszközökhöz fog folyamodni, kihasználva oroszországi és európai uniós kapcsolatait – tette hozzá.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.