Elnöki álmokat szövöget Mike Pence?

Az egykori alelnök nem indulna esélytelenül 2024-ben, de csak ha Donald Trump félreáll.

2021. 04. 01. 12:12
2020 U.S. presidential election in Washington D.C.
Donald Trump, hivatalából távozó amerikai elnök és alelnöke, Mike Pence. Már nem áll mögötte. Fotó: Carlos Barria Forrás: REUTERS/Carlos Barria - RC27WJ9FXUI3
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pence mint Donald Trump örököse? – latolgat elemzésében az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség, annak esélyeit boncolgatva, hogy az egykori alelnök megméreti magát a 2024-es választásokon. No nem mintha a politikus bármi effélét mondott volna; ami azt illeti, rendre válasz nélkül hagyja az elnöki ambícióit firtató kérdéseket. Mégis, mint arra az AP is rámutat, az utóbbi időben mintha a visszatérését alapozná meg.

Választási vereségük óta Mike Pence meglehetősen visszahúzódó életet él. Főnökével ellentétben az ő Twitter-fiókja máig működik, és viszonylag aktív, bár politikai kérdésekben ritkán nyilvánul meg, és akkor sem túl harciasan. Az amerikai hírügynökség információi szerint együttműködik a Heritage Foundationnel, még az is komolyan felmerült, hogy a konzervatív tudományos intézet elnöke lesz. Csatlakozott a Young America’s Foundation nevű, ugyancsak konzervatív alapítványhoz, írt a tavalyi választásokról egy cikket a Daily Signalnak, meglátogatott egy keresztény segélyszervezetet, és állítólag könyvet is írna a közeljövőben.

Leköszönése óta első nyilvános felszólalására áprilisban lehet számítani a dél-karoliniai Palmetto Family Council non-profit, „bibliai értékekért” küzdő keresztény alapítvány adománygyűjtő estjén. Hozzá közel álló források szerint a következő két évben a családjára szeretne koncentrálni, és azon akar munkálkodni, hogy a republikánusok visszaszerezzék a többséget a törvényhozásban a 2022-es időközi választásokon. Továbbá tervei közt szerepel egy szervezet életre hívása, amely fórumot biztosítana számára, hogy megvédje a Trump-adminisztráció örökségét, és a hagyományos konzervativizmus és a trumpizmus ötvözésével szembeszálljon Joe Biden politikájával.

Ezek a lépések már a visszatérését készíthetik elő? Az AP-nak nyilatkozó szakértők és politikusok szerint nem kizárt, és az egykori alelnök nem is indulna esélytelenül. Mint Donald Trump harcostársa számíthatna a volt elnök szavazóbázisára, ugyanakkor higgadtabb, visszafogottabb stílusa megszólíthatja a hagyományosabb konzervatívokat.

Ezt támasztják alá a közvélemény-kutatások is: a március elején közzétett adatok szerint 19 százalékkal jelenleg ő a legnépszerűbb elnökjelölt a republikánus szavazók körében, amennyiben Donald Trump úgy döntene, hogy nem száll versenybe a jövőben.

A felmérések alapján Ron DeSantis floridai kormányzóval lényegében fej-fej mellett van a második helyért akkor is, ha Donald Trump mégis indulna. Az alelnök viszonylag sikeresen zárta a mandátumát is, januárban negyven százalék elismerően nyilatkozott, 47 százalék rossz véleménnyel volt róla, ezzel jobban teljesített, mint a főnöke.

Sorsa mégis egyértelműen Donald Trump kezében van. A felmérések egyelőre egyértelműen azt jelzik, hogy a volt elnök mellett senki nem rúghat labdába, messze ő a legnépszerűbb republikánus jelölt, ha 2024-ben csatasorba áll. De csatasorba áll? Donald Trump még nem nyilatkozott erről egyértelműen, de többször, legutóbb egy minap készült interjúban is utalt rá, hogy erre jó esély van. Sajtóinformációk szerint egyelőre kivár, a 2022-es voksolás eredményeinek és felméréseinek a tükrében hozhatja majd meg a végső döntését.

Trump és alelnöke, Mike Pence
Fotó: Reuters

Viszont ha a volt elnök mégis félreáll, akkor is kulcsfontosságú, hogy kit tüntet ki a támogatásával. És Mike Pence-nek itt már van miért aggódnia. Emlékezetes, hogy Donald Trump és alelnökének a viszonya a kormányzás utolsó heteiben eléggé megromlott, miután Mike Pence nem volt hajlandó jogi lépéseket tenni Joe Biden győzelmének a megakadályozására, sőt még a demokrata győztes beiktatási ceremóniáján is megjelent. Az „árulás” után Donald Trump többször kifakadt alelnöke ellen, az indulatokat jól jelzi, hogy a Capitoliumot megostromló tömeg is Mike Pence „fellógatását” követelte. Az AP szerint a volt elnök azóta is haragudhat, aminek jele, hogy mikor a Republikánus Párt vezetésére alkalmas emberekről kérdezték, volt alelnökének a nevét nem is említette. Több forrás ugyanakkor megerősítette, hogy a két politikus alapvetően elásta a csatabárdot, azóta már többször beszéltek egymással.

Mike Pence és Joe Biden a feleségükkel

Facebook-cenzúra

A Facebook és az Instagram közösségi oldalakról is eltávolították kedden Lara Trump apósával, Donald Trump volt amerikai elnökkel készült interjúját, amelyet először a Jobboldali Nézőpont Lara Trumppal című internetes oldalán tettek közzé. Lara Trump, aki a Fox News amerikai hírcsatorna műsorvezetője is, megosztotta a képernyőfotót arról az e-mailről, amelyet a Facebook munkatársaitól kapott. „Tudatjuk önnel, hogy Lara Trump Facebook-oldaláról eltávolítottuk azt a bejegyzést, amelyben Trump elnök beszél” – áll az e-mailben. Az indoklásban úgy fogalmaznak: „A Donald Trump Facebook- és Instagram-fiókjában elhelyezett tartalmakhoz hasonlóan eltávolítjuk azokat a bejegyzéseket is, amelyekben a volt elnök hangja hallható, ezen kívül a fiók tulajdonosa további korlátozásokra számíthat.”

Eric Trump – a volt elnök fia és Lara Trump férje – egy olyan e-mail másolatát is közzétette, amelyet egy Facebook-alkalmazottól kapott, és amelyben arra figyelmeztetik, hogy a törlésre vonatkozó útmutatásuk minden a kampánnyal kapcsolatos felhasználói fiókra és oldalra vonatkozik. „Ez szörnyű! Mivé válik a hazánk?” – írta Eric Trump az Instagramon. A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videomegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt események után egymás után döntöttek arról, hogy eltiltják a volt elnököt a fiókjainak a használatától. Döntésüket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és a közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

A keddi interjúban a volt elnök éles kritikát fogalmazott meg a közösségi médiát üzemeltető cégekkel és bizonyos sajtótermékekkel szemben. Trump kiemelte, hogy ezek az orgánumok az újraválasztási kampányában szerinte szándékosan eltitkolták a Hunter Biden – a jelenlegi elnök, Joe Biden fiának az – üzleti ügyeiről szóló információkat. Például nem engedték megosztani a New York Post című lapban megjelent oknyomozó riportot a Hunter Biden számítógépén talált és rá nézve kompromittáló e-mailekről. – Amikor ezeket nem mutatták be, vagy kivágták, vagy törölték a kampány során, azt nyugodtan nevezhetjük eltörlési kultúrának, igaz? – fogalmazott Trump. A volt elnök korábbi vezető kampánytanácsadója szombaton jelentette be, hogy Donald Trump három-négy hónap múlva elindítja a saját internetes közösségi oldalát. Corey Lewandowski az új platformot egy interaktív kommunikációs eszközként mutatta be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd a volt elnökkel. – Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől – fogalmazott a volt tanácsadó. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.