Előzetes letartóztatásba helyezték a wroclawi papot megkéselő férfit

Előzetes letartóztatásba helyezte a nyugat-lengyelországi Wroclaw város kerületi bírósága kedden azt a férfit, aki előző nap megkéselt egy misére tartó papot. A támadást több kommentár kapcsolatba hozta a lengyel választási kampány során kialakult légkörrel.

Forrás: MTI2019. 06. 11. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A késes támadás hétfő reggel történt egy wroclawi belvárosi templom előterében. Az elkövető megszólította a hajnali misére tartó 48 éves lelkészt, majd megszúrta, mellkasi és hasi sebesüléseket okozva. A papot, a wroclawi egyházmegyei hivatal egyik vezetőjét kórházba vitték, megműtötték, az orvosok szerint állapota stabil.

A támadót a járókelők elfogták, és átadták a rendőrségnek. Tettéért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A kihallgatáson az 56 éves férfi beismerte bűnösségét. Ezt követően újságíróknak azt mondta: áldozatát nem ismerte, de nem sajnálja tettét.

Az ügyészség szóvivője keddi sajtótájékoztatóján a nyomozás érdekeire hivatkozva elhárította, hogy a tettes indítékairól beszéljen. Annyit azonban elmondott, hogy az elkövető büntetlen előéletű, és a támadás idején nem volt alkoholos befolyásoltság alatt.

A balliberális Gazeta Wyborcza napilap szerint a férfi hajléktalan. Újságírók megkérdezték tőle, tette összefüggésben van-e azzal a dokumentumfilmmel, amelyben a pedofília áldozatait zaklatóikkal, nyolc pappal szembesítették. „Ez egy jó nyom” – idézi az elkövető válaszát a lap.

A széles körű társadalmi megdöbbenést kiváltó filmet az európai parlamenti (EP) választást megelőző kampány hajrájában mutatták be Lengyelországban. A kormány ezt követően szigorította a pedofil tettek büntetését, a lengyel püspöki kar pedig a megelőző intézkedések további javítását helyezte kilátásba.

A wroclawi késelésről a lengyel kormányfőhelyettes és felsőoktatási miniszter, Jaroslaw Gowin hétfőn azt mondta: „Az egyház tekintélyének aláásása, a megalázás légköre konkrét fenyegetésekben őrültek cselekményeiben hozza meg gyümölcsét”.

Gowin ideidézte azt is, hogy a varsói ellenzéki főpolgármester védnökségével rendezett szombati melegfelvonulást egy szentmise-paródiával indították el. A politikusok közül a lengyel közszolgálati hírtelevízióban az ellenzéki jobboldali Kukiz '15 parlamenti képviselője, Tomasz Rzymkowski, valamint a kormánypárt nevében beszélő Malgorzata Gosiewska egyetértettek abban: a wroclawi pap megkéselése azon egyházellenes támadások következménye, amelyek az EP-választási kampány során élesebbé váltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.