Elsődleges a magyar nemzetiségű választók minél színvonalasabb képviselete

Németh Zsolt olyan szavazatra biztatta az erdélyi magyarokat, amely után büszkék lehetnek az eredményre.

Forrás: MTI2020. 09. 24. 16:03

Németh Zsolt olyan szavazatra biztatta az erdélyi magyarokat, amely után büszkék lehetnek az eredményre.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke olyan szavazatra biztatta az erdélyi magyarokat, amely után büszkék lehetnek az eredményre.

Németh Zsolttal az Erdélyi napló hetilap közölt interjút csütörtökön.

A fideszes politikus azt tartotta a vasárnap tartandó romániai önkormányzati választások legfontosabb kérdésének, hogy milyen képviseletük lesz a magyaroknak azokon a településeken, ahol élnek. Szerinte ez egyfelől azt is jelenti, hogy a magyar képviselet képes lesz-e a sajátosan magyar ügyek: az oktatás, a kulturális élet, vagy akár a jelképhasználat mellett elkötelezetten és sikeresen síkra szállni.

Másfelől viszont azt is, hogy a magyar képviseletnek lesz-e olyan hozzájárulása a nem sajátos magyar ügyekhez, hogy a románok is azt mondják: de jó azoknak a településeknek, ahol magyarok élnek!

A politikus hozzátette: mindezek mellett Magyarország abban is érdekelt, hogy csupa sikeres ország vegye körül, amelyekben jó élni, és egy ország életminősége oroszlánrészben múlik a helyi önkormányzatokon. Ezért „azoknak a településeknek is őszintén szurkolunk, ahol jobbára csak románok élnek, hogy ők is minél sikeresebb önkormányzatokat hozzanak létre”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire látja életképesnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) által megtestesített, kialakulóban levő kétpólusú erdélyi magyar politikát, Németh Zsolt kijelentette: bármilyen modell kialakításánál csak másodlagos szempont kell, hogy legyen a pártok egzisztenciális érdekeinek az összehangolása.

„Minden megállapodásnak a vezérelve legyen az, hogy a magyar nemzetiségű választók minél színvonalasabb képviselete jöjjön létre belőle” – mondta.

Újságírói kérdésre megjegyezte: az erdélyi magyarság mindkét politikai táborában vannak barátai, és ha valamelyik fél igényli, szívesen segít abban, hogy párbeszéd induljon a felek között.

Németh Zsolt sajnálatosnak nevezte, hogy a romániai választási kampányokban a politikai táborok olykor magyarellenességgel is próbálnak egymással szemben előnyt szerezni.

„Az álmom az – és ebben számítok az erdélyi magyar politikai szervezetek támogatására is –, hogy inkább a magyarok barátságában rejlő lehetőségek kihasználásában vetekedjenek egymással a román pártok. Ez nemcsak nemesebb verseny lenne, hanem a magyarok, a románok és az egész euroatlanti térség szempontjából ez hozná a legtöbb hasznot” – fejtette ki Németh Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.