Eltűnhet a világörökségi helyszíneken lévő gleccserek jelentős része a század végéig

A területükön gleccserrel rendelkező természeti világörökségi helyszínek csaknem fele teljesen jégmentessé válhat 2100-ig, ha a globális károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik – derült ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak tanulmányából, amely az Earth's Future című folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI2019. 05. 02. 21:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek előrejelzései szerint nagymértékű emisszió esetén a gleccserrel rendelkező 46 természeti világörökségi helyszín közül 21, míg alacsony kibocsátás esetén 8 válik teljesen jégmentessé a század végére.

A tanulmány szerint továbbá a természeti világörökségi helyszíneken 2017-ben mért jégmennyiség 33-60 százaléka fog várhatóan eltűnni 2100-ig a globális kibocsátás mértékének függvényében.

„Ezeknek a gleccsereknek az elvesztése óriási tragédia lenne, amely jelentősen befolyásolná az ivóvízforrások hozzáférhetőségét, a tengerszint-emelkedést és az időjárási mintákat” – mondta Peter Shadie, az IUCN világörökségi programjának vezetője.

Hozzátette: „ez a példa nélküli hanyatlás továbbá veszélyeztetheti a szóban forgó területek világörökségi helyszínként való besorolását is. Az érintett országoknak muszáj megerősíteniük a klímaváltozás elleni harcban való elkötelezettségüket és lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy megőrizzék ezeket a gleccsereket a jövő nemzedékei számára”.

A kutatók szerint az érintett helyszínek a világ néhány legismertebb gleccserének adnak otthont, úgy mint a svájci Aletsch-gleccser, a Himalájában lévő Khumbu-gleccser és a grönlandi Jakobshavn gleccser.

A tanulmány készítői egyebek között egy globális gleccsernyilvántartás adataira és kifinomult számítógépes modellezésre támaszkodva elemezték a természeti világörökségi helyszíneken lévő gleccserek jelenlegi állapotát, közelmúltbeli és várható változásait, emellett elkészítették a 46 helyszínen lévő nagyjából 19 ezer gleccser első nyilvántartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.