Európában radikalizálódott a christchurchi merénylő?

Az AP hírügynökség szerint az 50 halálos áldozatot követelő támadás tettese 2018 novemberében turistaként fordult meg Bulgáriában, de útja során Romániát és Magyarországot is érintette.

Magyar Nemzet
2019. 03. 18. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén Új-Zéland-szerte megemlékezéseket tartottak az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi terrorcselekmény nyomán, Jacinda Ardern kormányfő pedig beszédet intézett a szigetországhoz, amelyben leszögezte: a mecsetek elleni támadás nem azért történt, mert az ország a gyűlölet, a rasszizmus és a szélsőségesség melegágya. Utóbbira Donald Trump tett utalást, az amerikai elnök a távirati iroda szerint azt sugallta, hogy Új-Zélandon problémát jelenthet az egyre növekvő fehér nacionalizmus. Ardern elutasította a felvetést, és mint mondta, azt üzente Trumpnak: Új-Zélandon létezik a muszlim közösség iránti együttérzés és szeretet.

Közben a merényletsorozat egyre több részletére derült fény. A hatóságok például nyilvánosságra hozták, hogy az egyenruhásaik hat perccel az első segélyhívást követően már a helyszínen voltak, a 28 éves terroristát pedig a lövöldözés kezdete után 36 perccel kapták el.

A merénylet halálos áldozatainak száma a hét végén ötvenre emelkedett; a hatóságok tájékoztatása szerint a legfiatalabb áldozat három-, a legidősebb pedig hetvenhét éves. A Brenton Tarrantként azonosított ausztrál elkövető szombaton állt bíróság elé. Valószínűtlen, hogy a férfit kiadnák Ausztráliának, ezt Jacinda Ardern erősítette meg.

Tovább emelkedett az áldozatok száma. Sokkos állapotban a szigetország Fotó: Reuters

– Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért – húzta alá a kormányfő, aki a merénylet következményeiként a fegyvertartás szigorítását és az internetes cégek felelősségre vonását is kilátásba helyezte. Tarrant a Facebookon élőben közvetítette a vérontást, amiért sokan bírálják a netes óriást, mondván, hogy azonnal tiltania kellett volna a férfi próbálkozását, illetve megakadályozni, hogy a mészárlásról készült videófelvételt mások is megosszák. A Facebook részéről mindenesetre úgy védekeztek: csak szombatig másfél millió ilyen posztot töröltek a portálról, ezek jelentős százalékát már feltöltéskor letiltották.

Magyarországon a Terrorelhárítási Központ jelentette be, hogy együttműködik a merénylettel kapcsolatos vizsgálatokban. Sajtóforrások szerint a nyíltan rasszista és bevándorlásellenes merénylő egyik fegyverén a törökök ellen harcoló Hunyadi János neve szerepel, és az is okkal feltételezhető, hogy Tarrant tavaly év végén hazánkban járt. Az AP hírügynökség szerint 2018 novemberében turistaként fordult meg Bulgáriában, de útja során Romániát és Magyarországot is érintette. Törökország hasonló okokból indított vizsgálatot: a török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt az országban.

A brit The Telegraph egyébként csak „radikalizációs” túraként utalt a férfi európai utazásaira, aki információik szerint Nagy-Britanniában is eltöltött pár hetet 2017-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.