Európai híradó: A katalóniai konfliktus gyökerei és a válság lehetséges végkifejlete

Forrás: HÍR TV2019. 11. 02. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcelonában egymást érik a tüntetések a függetlenségpárti katalán vezetők börtönbüntetése miatt, miközben már felvonultak azok is, akik egy országban akarnak maradni a spanyolokkal. Katalónia sokat szerepel a hírekben, de vajon mennyire reális az a kép, amit a média sugall? Milyen gyökerei vannak a konfliktusnak, és milyen kifejlete lehet a válságnak?

A Hír TV Európai Híradó című műsorában a kérdések megválaszolásában Faluba Kálmán, az ELTE Spanyol Tanszékének nyugalmazott docense segített, aki évtizedek óta foglalkozik a katalán kultúrával.

A katalán öntudat gyökerei a VIII. századra, az arab hódítás korára vezethető vissza, ugyanis a katalánok az élén jártak a mórokkal vívott csatározásoknak. A katalán reconquista hátterében a Frank Birodalom állt, tehát – mint arra Faluba Kálmán rámutatott – Katalónia úgy alakult meg, mint a Frank Birodalom határőrvidéke. A több kisebb grófság felett egy idő után a barcelonai grófság vette át a vezetést.

A mai Spanyolország magja Kasztília volt, ami az arabok elleni háborúkban dél, kelet és nyugat felé is elkezdte kiterjeszteni a hatalmát. Faluba Kálmán elmondta, a XII. század közepétől a katalóniai grófságok perszonálunióba kerültek Aragóniával és ez a konglomerátum vitte véghez a visszahódító háborút. Az 1410-es években, miután kihalt a barcelonai grófi ág spanyol uralkodó lépett a trónra, majd miután Aragónia és Kasztília egyesült létrejött a mai Spanyolország magja.

Déri Stefi műsorvezető kérdésére, hogy Katalóniában mikor fogalmazódott meg először a függetlenség, a szakértő elmondta, a katalán-aragóniai perszonálunió fennállt az örökösödési háborúig. Ebben a háborúban Katalónia és Aragónia is a Habsburg trónkövetelő mellé állt a Bourbonnal szembe. A spanyol örökösödési háború végül a Bourbonok győzelmével zárult és – hívta fel rá a figyelmet Faluba Kálmán – Katalónia ekkor, az 1700-as évek elején veszítette el a sajátos autonómiáját.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.