Macron Orbán Magyarországát dicsérte

Meglepően őszintén és önkritikusan beszélt Emmanuel Macron francia elnök a francia nagyköveteknek tartott előadásán. A májusi európai uniós vereség óta (ahogy többször írt róla az Origo is, a Marine Le Pen vezette nemzeti jobboldal legyőzte Macron pártját) az elnök sokkal óvatosabban politizál.

Forrás: origo.hu2019. 09. 14. 7:29
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; CZUKOR József
Kevesebb már a vitás kérdés Párizzsal Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen figyelemreméltó, hogy beszédében a francia elnök elismerően beszél a magyar útról. A saját magát bevándorláspártinak nevező Macron nem ért egyet az illegális migrációt elutasító Orbán Viktorral, de inspirálónak tartja. Vagyis, Európa válságában egy új utat találó országnak látja Magyarországot. Donald Trump amerikai elnök egyértelműen dicsérő szavai, Orbán Viktor és a V4-országok európai uniós elismerései után a francia elnök is tisztelettel beszél a magyar útról.

Lánczi Tamás politológus szerint akár Emmanuel Macron őszödi beszédének is nevezhetjük a nagyköveteknek mondott gondolatait.

A politológus úgy látja, Macron szerint a 18. századra francia, a 19. századra brit, a 20. századra pedig amerikai hegemónia volt jellemző, most azonban drámai változások előtt áll a világ. Az emberiség ismert történelmében eddig nem volt arra példa, hogy egyszerre alakuljon át drasztikusan a politika, a gazdaság, a technológia és az ökológiai környezetünk. A francia elnök úgy gondolja, sok dolog, amit most örökkévalónak gondolunk, hamarosan meg fog változni az új gazdasági, politikai, technológiai és ökológiai érdekeknek megfelelően. (...)

A francia elnök szerint most, a 21. század elején a kártyákat még elsősorban az Egyesült Államok és Kína osztja, az ökológiai krízis azonban demográfiai és migrációs válságot okoz, és ennek hatásai kiszámíthatatlanok. Macron elmondta: Franciaország mindeddig rossz politikát követett, és ha ezen nem változtat, akkor a jövőben nem lesz több, mint a két pólus – Amerika és Kína – valamelyikének alattvalója.

De a francia elnök beszédének legmegdöbbentőbb része csak most következik: Macron szerint

az Orbán Viktor vezette Magyarország – szemben Európa több vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában. A francia elnök szerint a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában„, és amellyel a francia elnök ugyan nem ért egyet, de rendkívül inspirálónak találja.

 

Ilyen elismerő szavakat mindeddig csak elszórtan az amerikai sajtóban olvashattunk Magyarországról, most pedig a világ egyik legnagyobb gazdaságával és az egyik legerősebb hadseregével rendelkező állam elnöke nevezte Európa megújítójának Orbánt.

A francia elnök beszédének teljes elemzését ITT OLVASHATJÁK.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.