Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 25., hétfő, Pál napja
HÍR TV – SajtóklubSzörnyű lehet egy hóhér gyerekének lenni.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/fekete-ferfi-halala-miatt-volt-zavargas-brusszelben-video-9222641/

Fekete férfi halála miatt volt zavargás Brüsszelben + videó

Rendőrök sebesültek meg a brüsszeli utcai zavargásokban, amelyek egy fekete férfi rendőrségi fogságban bekövetkezett halála miatt robbantak ki. A szövetségi belga kormány berkeiből is elítélték a randalírozást. Nem példa nélküli esetről van szó a belga fővárosban, annak multikulturális kerületei időről-időre lángba borulnak. Emlékezetes az is, hogy tavaly nyáron a Black Lives Matter mozgalom söpört végig törve-zúzva Brüsszelen.

Összesen 116 embert vett őrizetbe a rendőrség Brüsszelben, miután zavargások törtek ki egy fekete férfi rendőrségi fogságban bekövetkezett halála miatt.

A 23 éves, a belga sajtóban csak Ibrahima B. néven emlegetett fiatalt még múlt szombaton vették őrizetbe: társaival a belga főváros északi vasúti pályaudvarának környékén gyülekezett, megszegve a helyi koronavírus-intézkedéseket. A járőrök igazoltatni akarták a férfit, ám az elmenekült. Később elfogták, Schaerbeek kerület egy kapitányságára vitték, ahol életét vesztette.

Brüsszelben nem várt indulatokat váltott ki a haláleset: a zömében marokkói, török, kongói lakosságú Schaerbeek kerületben keddről szerdára virradóra erőszakos tüntetések voltak. Az angol nyelvű brüsszeli lap, a The Brussels Times információi szerint

noha a Black Lives Matter mozgalom transzparenseivel ellátott demonstrálók a járványügyi szabályoknak megfelelően százfős gyülekezésre kaptak engedélyt, végül mintegy ötszázan jelentek meg. Egy részük randalírozni kezdett, a haláleset helyszínére vonultak, ahol betörték a rendőrségi épület ablakait, s kövekkel dobálták meg a kiérkező rendőröket. Összesen öt egyenruhás sebesült meg a harcokban

– ezt már a belga De Standaard napilap adta hírül. Az interneten videók is keringenek a brüsszeli zavargásról.

A felvételeken az is látható, hogy a tüntetők gyújtogatva vonultak végig a kerület utcáin. Belgium bevándorlásellenes pártjai rögtön elítélték az erőszakos demonstrációt, sőt,

szerdán még a belga szövetségi kormány belügyminisztere, Annelies Verlinden is teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Kijelentette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a rendőrök bántalmazták volna a fekete férfit.

A minisztert utólag a boncolás eredménye is igazolta: csütörtök reggel a belga sajtó arról cikkezett, hogy Ibrahima B. szívrohamot kapott a fogdában, idegenkezűségre utaló nyomot viszont nem találtak.

Gyújtogatva vonultak a tüntetők Brüsszelben. Rendőrök is vannak a sebesültek között Fotó: Belga hírügynökség

Korábban is randalírozott a Black Lives Matter

Nem példa nélküli esetről van szó, a Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy tavaly áprilisban egy 19 éves, Adil nevű fiatal halála után robbantak ki zavargások Brüsszelben. Akkor ötven, főleg bevándorló hátterű fiatalt tartóztattak le: ők kövekkel dobálták a kiérkező egyenruhásokat, sőt egy korábban rendőröktől ellopott fegyver is eldördült az incidens során.

Emlékezetes az is, hogy az amerikai George Floyd halála miatt a belga fővárosba is átgyűrűzött a Black Lives Matter mozgalom tavaly nyáron. A több száz főt megmozgató tüntetéshullámban akkor is gyújtogattak, kirakatokat törtek be, és bántalmazták az egyenruhásokat. Összesen 229 demonstrálót kellett őrizetbe venni, és legalább harminc rendőr szorult orvosi segítségre sérülések miatt. A belga rendőri szakszervezetek később maguk is demonstrációt szerveztek, mondván: méltatlan bánásmódban részesülnek a politikusok, a sajtó és a polgárok részéről, pedig csak a dolgukat végzik, védik az embereket.

Tiltakozók az amerikai George Floyd halálát okozó rendőri túlkapás miatt és a rasszizmus ellen tartott tüntetésen Brüsszelben 2020. június 7-én. A tüntetők szolidaritásukat fejezik ki a Black Lives Matter mozgalommal Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Eredetkutatás

Azonosítanák Mátyás király csontjait
A Hunyadi-család származását is meg lehet majd állapítani a Magyarságkutató Intézet új archeológiai kutatásával. Kásler Miklós miniszter beszél a projekt előzményeiről és jelentőségéről.

Brüsszeli csaták

Trócsányi László: Jelentős a szakértői hálózatok hatalma
Kellő fenntartással kell felhasználnunk az országjelentéseket. Azt pedig senki se higgye, hogy csak Magyarországot éri kritika.

Kiemelt

Hamarosan ingyenes Nimród kamarai hírlevelet kapnak a vadászok
A Nimród hírlevelet közel 65 ezer vadász igényelte és havi rendszerességgel fogja megkapni.

Poszt-trauma

Így manipulál Sváby
Az ATV pánikot akart kelteni, de ezt is pancser módon.

Poszt-trauma

Irreál-atlantizmus
A kicsinyes Szent-Iványi így hiába próbál jó pontokat gyűjteni Washingtonban.

Poszt-trauma

Ellenzék a pácban – eltunyult brüsszeli bürokraták
A pánikba esett baloldali koalíció görcsösen ragaszkodik az EU kudarcba fulladt, közös vakcinabeszerzés koncepciójához.

Aktuális

Új múzeum nyílt Pompejiben + videó
Az Antiquarium az antik romváros történetét tárja a látogató elé az i. e. 4. századtól egészen a település Vezúv általi elpusztításáig.

Fricz Tamás blogja

Már megint egy fontos vallomás 2006-ról – ezúttal Kéri Lászlótól
A baloldal józanabb része 2006-ban is pontosan tudta, hogy Gyurcsány politikai pályafutása ott és akkor erkölcsi értelemben befejeződött.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!