időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

A belga rendőröknek elegük lett a rasszizmusvádakból

Magyar Nemzet
2020.06.20. 11:34
A belga rendőröknek elegük lett a rasszizmusvádakból

A belga rendőri szakszervezetek tárgyalásba kezdtek a szövetségi kormánnyal, mert úgy érzik, hogy alaptalanok a velük szemben is egyre gyakrabban elhangzó rasszizmusvádak. Péntek este az egyenruhások Brüsszelben demonstráltak, mondván: hagyják őket dolgozni, semmi közük az Egyesült Államokban történtekhez. A héten egy fekete európai parlamenti képviselő története gerjesztett újabb indulatokat a brüsszeli rendőrök ellen.

Belga rendőrök százai tüntettek Brüsszel belvárosában péntek este, mivel állítják: George Floyd halála és az Egyesült Államokban kitört tüntetéshullám óta egészen méltatlan bánásmódban részesülnek a politikusok, a sajtó és a polgárok részéről. – Rasszistának, homofóbnak, fasisztának neveznek minket. Ez nem igazságos. Semmi közünk az Egyesült Államokban történtekhez. Nem szabadna beskatulyázni minket – idézte a belga sajtó Vincent De Clercq-et, az egyik észak-brüsszeli rendőrkapitányság tisztjét.

De Clercq azután állt a sajtó rendelkezésére, hogy a héten saját körzete került reflektorfénybe. Egy fekete európai parlamenti (EP-) képviselő ugyanis azzal vádolta meg az ott dolgozó rendőröket, hogy pusztán a bőrszíne miatt bántak erőszakosan vele. Az esetről lapunk is beszámolt: a brüsszeli plenáris ülésen épp a rasszizmusról tartottak vitát, amikor a szenegáli származású, de német állampolgársággal bíró Pierrette Herzberger-Fofana felszólalásában elmesélte, hogy a héten Brüsszelben maga is rendőri túlkapás áldozata lett.

Elmondása szerint a belga egyenruhások kicsavarták a kezéből a telefont, miután a képviselőnő levideózta egy – szerinte feltehetőleg szintén rasszista indíttatású – akciójukat. A zöldpárti Herzberger-Fofana története olyannyira megbotránkoztatta az EP-t, hogy a testület elnöke, David Sassoli a belga miniszterelnökhöz fordult az ügyben.

– Nem tudom, hogy igaza van vagy sem. De a kollégáimat máris elítélték, pedig a vizsgálat még folyamatban van – nyomatékosította az esettel összefüggésben a pénteki tüntetésen De Clercq, azt is kifogásolva, hogy ma látszólag mindenki szemet huny a tény felett, miszerint a rendőrök többsége igenis jó munkát végez. – Keményen dolgoztunk a koronavírus-helyzetben is. Most mégis sok járókelő szól oda nekünk, videóznak minket. A legkisebb incidensből hatalmas ügyet csinálnak. Átléptünk egy határt – panaszolta.

Miután a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom Európába is begyűrűzött, Brüsszelben szintén tömeges tüntetésekre került sor. Egy ilyen, június eleji demonstráción a felvonulók egy része fosztogatni kezdett a Louise sugárúton, illetve több, ott található luxusüzlet kirakatát is megrongálták. A hatóságok szerint több mint kétszáz személyt állítottak elő a megmozdulásokat követően, és legalább harminc olyan rendőrről tudni, akik orvosi segítségre szorultak az ott szerzett sérüléseik miatt. Az esetről felvételek is készültek.

[embed]https://twitter.com/VlaanderenN/status/1269689872438177795[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.