Félbeszakadt Erasmus

Körülbelül ezer magyar hallgató tartózkodik külföldön az Erasmus+ vagy más, az Európán belüli mobilitást támogató csereprogram ösztöndíjasaként – tudatta lapunkkal a Tempus Közalapítvány. Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet: voltak olyan hallgatók, akik mobilitási tevékenységüket megszakítva hazatértek a koronavírus-járvány miatt. Az ilyen helyzetekből származó esetleges anyagi veszteségek vis maiornak minősülnek, minden eset egyedi elbírálásban részesül.

2020. 03. 23. 16:04
Students attend a class at the Faculty of Sport Sciences at Paris-Sud University in Orsay
Sporttagozatos diákok egy párizsi egyetemen. Nekik kicsit bezárult a korábban oly hatalmasnak tűnt világ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tud olyan Erasmus+ vagy más csereprogramban részt vevő magyar hallgatóról a Tempus Közalapítvány, aki megfertőződött volna a koronavírussal – tudatta lapunk megkeresésére a nemzetközi oktatási-képzési pályázatokat Magyarországon kezelő közhasznú szervezet. A járvány mostanra gyakorlatilag az Európai Unió valamennyi országát érinti, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében pedig a legtöbb tagállam drasztikus intézkedéseket vezetett be, amely az oktatási intézmények működését is jelentősen befolyásolja. A felsőoktatási intézmények – hazánkhoz hasonlóan – szinte az egész kontinensen bezárták kapuikat. Ezzel kapcsolatban a Tempus Közalapítvány arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy amennyiben a mobilitási programot félbeszakítva a hazatérés mellett döntöttek, a hazautazást megelőzően mindenképpen kérjenek a kint tartózkodás teljes időtartamát igazoló dokumentumot a fogadó intézményektől. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a mobilitási időtartamba nem számít bele, ha a már hazatért hallgató online formában továbbra is folytatja külföldön megkezdett tanulmányait.

Az érintetteknek egyébként nem közvetlenül a Tempus Közalapítványhoz kell segítségért fordulniuk, az Erasmus-programban részt vevő hallgatókkal a felsőoktatási intézmények nemzetközi koordinátorai tartják a kapcsolatot. Az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosának hivatala ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzettel tudatta: a programok decentralizált irányítása miatt egyelőre nincs pontos információjuk arra vonatkozóan, hogy a járvány következtében bevezetett rendkívüli intézkedések hány embert érintenek, ugyanakkor meghosszabbították a folyamatban lévő pályázatok jelentkezési határidejét. Mint írták, a koronavírus által hivatalosan érintett területekre tervezett mobilitási tevékenységek esetében a kiutazások elhalasztása vagy törlése, illetve a folyamatban lévő programok megszakítása a bizottság döntése értelmében vis maiornak minősül. Ez azt jelenti, hogy minden érintett egyéni döntés alapján kérelmezheti, hogy ne érje pénzügyi hátrány. A bizottság döntése nemcsak az egyetemi és főiskolai hallgatókra, hanem a gyakornokokra, az önkéntesekre, a szakmai látogatáson tartózkodókra és az ifjúságsegítőkre is vonatkozik.

Sporttagozatos diákok egy párizsi egyetemen. Nekik kicsit bezárult a korábban oly hatalmasnak tűnt világ
Fotó: Reuters

Az érintett akkora összegre tarthat igényt, ami az igazolt kint tartózkodásra járó ösztöndíjat, illetve az egyéb igazolt költségeket (például szállásdíj) foglalja magában; ezek összege ugyanakkor nem haladhatja meg a számára megítélt teljes ösztöndíj összegét. Az ezen túl felmerülő költségek visszatérítésére is van lehetőség, ehhez azonban egy kérvény benyújtása szükséges, amelyben az érintett megindokolja a teljesített mobilitási időszakon túli, számlával igazolt költségeit. Ilyen lehet ­például, ha az érintettnek már volt egy későbbi időpontra lefoglalt repülőjegye, az egész kontinenst sújtó járvány miatt azonban úgy döntött, megszakítja külföldi tevékenységét, ezért új repülőjegyet kellett vásárolnia. Ebben az esetben mindkét számlát be kell nyújtani a kérvénnyel együtt a magyar küldő intézmény nemzetközi irodájába.

Az EU több mint harmincéves Erasmus-programjában mára nemcsak euró­pai diákok vesznek részt, hanem Norvégia, Izland, Macedónia, Szerbia, Törökország és Liechtenstein állampolgárai is, emellett továbbá 22 partnerország is csatlakozott a programhoz bizonyos feltételekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.