Fellázadtak Benjamin Netanjahu ellen

Két éven belül negyedjére is az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok Izraelben.

2020. 12. 10. 6:44
Israeli Prime Minister Netanyahu convenes weekly cabinet meeting in Jerusalem
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks with Alternate Prime Minister and Defence Minister Benny Gantz, as they both wear a protective mask due to the ongoing coronavirus disease (COVID-19) pandemic, during the weekly cabinet meeting in Jerusalem June 7, 2020. Menahem Kahana/Pool via REUTERS - RC284H9COYND Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy az egy esztendőt sem éri meg az idén áprilisban nagy nehezen összekovácsolt izraeli kormánykoalíció. Minden jel szerint leghamarabb jövő márciusban, szűk két éven belül negyedjére is az urnákhoz járulhatnak majd a szavazók. Az ingatag szövetségnek a szövevényes költségvetési vita adta meg a kegyelemdöfést. A nézeteltérés azonban kevésbé pénzügyi, mint inkább politikai. A tavaszi koalíciós megállapodás értelmében ugyanis Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud vezetője, valamint Beni Ganc, a centrista Kék és Fehér feje rotációs alapon váltották volna egymást a miniszterelnöki székben; a kormányfő másfél év után adta volna át a hatalmat. Az egykori vezérkari főnök – akinek magyar vér is csörgedezik az ereiben – mindenképpen azt szerette volna, ha az ország elfogadott költségvetéssel rendelkezik már az azt követő időszakra is, mikor átveszi a miniszterelnöki teendőket.

Beni Ganc, az egykori vezérkari főnök most védelmi miniszter. Úgy tűnik, kormányfő azonban egyelőre nem lesz belőle. Újra csatába indul?
Fotó: Facebook / Benny Gantz

Ezzel biztosította volna, hogy a következő évi költségvetés esetleges blokkolásával ne lehessen sarokba szorítani, kérészéletűvé tenni országvezetését.

A Likud sorait erősítő pénzügyminiszterrel, Jiszrael Kaccal azonban nem sikerült dűlőre jutni a kérdésben. Egérutat jelenthet még, ha az utolsó pillanatban mégis sikerül tető alá hozniuk valamilyen alkut. Azonban lassan kifutnak az időből: ha december 23-ig nem készül el a költségvetés, a törvények értelmében automatikusan előrehozott választásokat kell kiírni.

Talán a Likud abban bízott, hogy egy új szavazást magabiztosabban megnyerne, és nem kell osztozkodnia a hatalmon? Elképzelhető, de a számításokba máris nem várt hiba csúszott. Kedden a párt második embere, Gideon Szaár bejelentette, hogy kilép az alakulatból, visszaadja mandátumát, és Új Remény néven új pártot alapít. A politikus lázadása persze nem derült égből villámcsapásként érkezett. Már tavaly decemberben, a Likud tisztújításán is bejelentkezett Benjamin Netanjahu riválisaként, ám csupán a tagság 27 százaléka szavazott rá. Veresége ellenére azóta is gyakran bírálta a kormányfőt, sértődöttségét állítólag az is táplálta, hogy nem kapott miniszteri tárcát. Habár korábban többször is hűségét bizonygatta, végül rászánta magát a szakításra. Azt pedig azonnal világossá tette, hogy olyan kormánnyal, amelyben Benjamin Netanjahu a miniszterelnök, nem fog együttműködni.

Benjamin Netanjahu és Gideon Szaár márciusban. Nem sikerült rendezni az ellentéteket
Fotó: Facebook/Gideon Saar

Ez pedig érzékenyen érintheti a legnagyobb kormánypártot. Az izraeli közvélemény-kutatók gyors munkát végeztek, szerdán publikált adataik szerint Gideon Szaár éppen csak életre hívott pártja máris 17 mandátumot szerezne. A magát jobbközép erőként definiáló Új Remény persze nem csak a Likudtól szívna el szavazókat, ám az első felmérések szerint Benjamin Netanjahunak hagyományos szövetségeivel nem lenne meg a többsége a 120 fős törvényhozásban.

Egy izraeli tüntető Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt ábrázoló gúnymaszkot visel a koronavírus-járvány megfékezésére hozott kormányzati intézkedések elleni tüntetésen a tel-avivi Habina téren 2020. december 2-án. A tüntetők a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelték
Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA

A választásokig persze még sok víz lefolyik a Jordán folyón. A Likud máris azt sürgeti, hogy halasszák nyárra az esetleges választásokat, mikor már várhatóan a lakosság többsége megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Benjamin Netanjahu miniszterelnök mindenesetre máris kampány-üzemmódba kapcsolt: szerdán személyesen üdvözölte az országba érkező első adag vakcinát a Pfizer és BioNTechtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.