Egy felmérés szerint a németek fele örül az amerikai csapatkivonásnak

A németek csaknem fele támogatja, hogy az Egyesült Államok tizenkétezer katonát készül kivonni Németországból.

Mártonffy Attila
2020. 08. 05. 14:34
U.S. President Donald Trump greets U.S. troops at Ramstein Air Force Base in Germany
U.S. President Donald Trump greets U.S. troops at Ramstein Air Force Base, Germany, December 27, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst - RC1DE5C67350 Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A németek csaknem fele támogatja, hogy az Egyesült Államok mintegy tizenkétezer amerikai katonát készül kivonni Németországból – derül ki egy a YouGov kutatóintézet által tegnap publikált reprezentatív felmérésből.

A megkérdezettek 47 százaléka támogatta az ott állomásozó amerikai haderő csökkentését.

28 százalék a létszám megtartása, 4 százalék a növelése mellett foglalt állást, míg 21 százalék nem válaszolt. Az online felmérést július 31. és augusztus 3. között végezték el a DPA német hírügynökség megbízásából.

– Jelenleg körülbelül 36 ezer amerikai katona állomásozik Németországban. A létszámcsökkentést Mark Esper amerikai védelmi miniszter jeltette be a múlt héten. A tizenkétezerből 6400-at hazaküldenek, 5600-at pedig a többi NATO-tagállam között osztanak szét – emlékeztetett a Deutsche Welle német hírportál. A német szövetségi parlament hat pártcsoportja közül öt ellenezte a csapatkivonást, egyedül a Baloldal (Die Linke) támogatta – egyébként a párt az összes amerikai katona kivonását tartaná kívánatosnak.

A szavazópolgárok felmérésben adott válaszai azonban nem minden esetben egyeztek meg az általuk támogatott pártok véleményével. A konzervatív CDU/CSU szavazóinak például csak mintegy 40 százaléka ellenezte az amerikai katonák távozását. A többi párt támogatóinak a többsége viszont a kivonásra voksolt különböző mértékben. Az RT.com orosz híroldal hozzáteszi: Donald Trump amerikai elnök vélhetően Németország megbüntetéseként rendelte el a csapatkivonást, mert Berlin nem tesz le az orosz gáz vásárlásáról, valamint NATO-tagként nem kellő mértékben járul hozzá a haderőfejlesztéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.