Feloszlatták a templomi kórust, mert túl fehér volt

Levélben tudták meg a katedrális kórusának tagjai, hogy feloszlatják az énekkart, a sokszínűség hiányára hivatkozva. A tagok szerint valószínűleg az állhat a háttérben, hogy túl fehérnek vélték a kórust – a városban ugyanis nagyon sokféle ember lakik, ez azonban nem tükröződött a csapaton.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 08. 15. 20:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sheffieldben mintegy harminc fővel működött a katedrális kórusa, amelyet nemrég feloszlattak, mert úgy ítélték meg, hogy az énekkar nem tükrözte a város kevert és sokszínű közösségét. A katedrális esperese, Peter Bradley ráadásul azt mondta, hogy a templomi zenét sokan tarthatják elitistának – ehhez az is hozzájárul, hogy a kórustagok közül többen is magániskolába járnak vagy otthoni oktatásban részesülnek.

Az énekkar feloszlatásáról levélben értesítették a tagokat, amiből az is kiderült, hogy az egyházkerület tiszta lappal akar indítani, új énekesekkel. A régieknek azonban nem nyerte el a tetszését a döntést, így petíciót is indítottak annak érdekében, hogy minden maradjon meg a régi állás szerint – ezt már több mint hétezren írták alá.

Ugyanakkor a templomi kórus eddigi tagjai egyetértenek az egyház döntésével a sokszínűség előtérbe helyezéséről, és hogy be akarják vonni a különböző kultúrákat az énekkarba. Azt azonban veszélyesnek tartják, hogy a káptalan ilyen indokok mögé rejtőzzön a betiltást illetően.

Keith Farrow espereshelyettes azt mondta, hogy az egyház azt akarja, a kórus minél kiválóbb legyen, a jelenlegi tagokkal pedig ez nem valósul meg. Sokan azonban ezt csak kifogásnak tartják, és úgy vélik, a katedrális belső problémáit próbálják meg leplezni ezzel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.