Felújított közintézményekhez jutott Kárpátalja magyar közössége

Kárpátalján tartotta idei évzáró ülését a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága. Ungváron részlegesen felújított óvodát, a beregszászi járási Zápszonyban családorvosi rendelőt adtak át. A bizottság tagjai találkoztak a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel is.

2019. 12. 06. 6:44
null
Játék a frissen átadott ungvári óvodában Fotó: MTI/Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pánczél Károly, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke az ungvári külképviseleten a sajtó munkatársai előtt összegzett. Elhangzott: a magyar kormány három évvel ezelőtt indította el a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, ennek segítségével újult meg az egyik ungvári óvoda, ahol két magyar csoport is működik.

A kárpátaljai megyeszékhelyen egyébként hat óvodában van magyar nyelvű csoport is, emellett középiskola és gimnázium működik, a legrangosabb kárpátaljai felsőoktatási intézményben, az ungvári egyetemen pedig tíz éve van önálló magyar kar.

Játék a frissen átadott ungvári óvodában
Fotó: MTI/Nemes János

Pánczél Károly tájékoztatása alapján az ötvenmilliárd forint keretösszegű Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programban 150 óvoda épült meg és több mint négyszázat újítottak fel. Kárpátalján 23 új óvoda épül, 106 gyermekintézményt újítanak fel, továbbá több mint 40 helyen renoválják az óvodaudvart vagy a játszóteret. Mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek anyanyelvű intézménybe járhassanak az óvodától a felsőoktatásig. Budapestnek a magyar érdek a legfontosabb – jelentette ki a fideszes politikus.

A Magyar Nemzet tudósítójának kérdésére Pánczél Károly elmondta: a magyar fél nyitott az ukrán–magyar kapcsolatokat terhelő kérdések ügyében az őszinte egyeztetésre. Mint fogalmazott, bárhol és bármikor készek leülni az ukrán partnereikkel, hogy megoldást találjanak a problémákra.

Ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy az oktatási és a nyelvtörvény vonatkozásában sem történt előrelépés, noha Ukrajnában a közelmúltban komoly politikai változások mentek végbe. Emlékeztetett, hogy Magyarország korábban mindenben támogatta Kijev eurointegrációs törekvéseit, a vízummentesség eltörlését, ezért is hatott hátba szúrásként a magyar kisebbséggel szembeni drasztikus fellépés. Hangsúlyozta, hogy ezen a vidéken ezer éve együtt élnek magyarok, ukránok és ruszinok, és az volna a kívánatos, hogy ez maradjon is így, ukrán részről biztosítsák azokat a jogokat, amelyek Európában alapvető értékek, abban az Európában, ahova Ukrajna is igyekszik.

A sajtótájékoztatón jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is. Előbbi elmondta, helyi szinteken, a megyei és járási közgyűlésekben konstruktív és jó együttműködés zajlik a többségi féllel.

Tudatta, hogy a napokban Kárpátaljára látogat az oktatási és a kulturális miniszter is, akik a helyi kisebbségi vezetőkkel is találkoznak majd. Zubánics László, az országos magyar szervezet vezetője elmondta, a magyar kisebbség igyekszik folyamatosan hallatni a hangját. Az egyik legfontosabb kérdés a közigazgatási-önkormányzati reform és annak hatásai a magyar közösségekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.