Fenyegetésnek látják Kínát

Kibővített katonai űrprogramra, megemelt szakdolgozói fizetésekre és Ukrajna felfegyverzésére is jut az Egyesült Államok 2020-as védelmi költségvetéséből. A jogszabály Oroszországot, Kínát és Észak-Koreát is kiemelt fenyegetésként jellemzi, s külön fejezetet kapott az 5G-infrastruktúra körüli konfliktus is. Az európai szövetségesek támogatása Trump korábbi tervével szemben nem esett jelentősen vissza, uniós vezetők ugyanakkor készülnek a védelmi képesség finanszírozásának átszervezésére.

Buzna Viktor
2019. 12. 16. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világűrben folytatja a fegyverkezési versenyt az Egyesült Államok, a napokban elfogadott, 2020-as amerikai védelmi költségvetés ugyanis önálló haderőnemmé emelné Washington katonai űrprogramját. Amennyiben a szenátus a héten megszavazza a kongresszus alsóháza által már támogatott, úgynevezett nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt (NDAA), a következő öt évben tizenhárommilliárd dollárt fordíthatnak az amerikai világűrerők (US Space Force) átalakítására. A jogszabálytervezetről eddig megjelent elemzések szerint a szervezet a légierő alatt válik majd az Egyesült Államok fegyveres erőinek hatodik haderőnemévé, ami azért is történelmi esemény, mert legutóbb amerikai vezetés hetven éve hozott létre ilyen szintű katonai egységet.

Bár a közvélemény fantáziáját az űrprogram fogta meg, a jövő évi, összesen 734,4 milliárd dolláros védelmi költségvetésben vannak más érdekességek. Ilyen az Ukrajnának biztosított, háromszázmillió dolláros katonai segítségnyújtás is. Az orosz fenyegetéssel indokolt támogatásból Kijev a haditengerészeti képességeit növelné, amerikai járműveket és fegyvereket telepítve a Krím térségébe, a Fekete-tengerre. Külön támogatást kapnak a balti országok és nem esik vissza jelentősen az európai szövetségeseknek szánt védelmi finanszírozás sem.

Az Egyesült Államok hadihajója a Dél-kínai-tengeren
Fotó: Reuters

Az orosz agressziót követően létrehozott Európai védelmi kezdeményezést (EDI) az amerikai elnök 6,5 milliárdról 5,9 milliárd dollárra csökkentette volna 2020-ban, végül százmillió dollárral csökkent az uniós támogatás. A visszaesés ugyanakkor nem érte váratlanul az európai döntéshozókat. Az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács múlt heti találkozóján téma volt a közös védelmi képességek kérdése, ami a következő, 2021-2027 közötti uniós költségvetési vitát is befolyásolja. A múlt héten az Európai Védelmi Ügynökség és az Európai Befektetési Bank írt alá finanszírozási megállapodásokat, ezekből a tagállamok közötti katonai együttműködési programokat fizetnék.

Mindez alátámasztja a szakértők által már hangoztatott amerikai stratégiai irányváltás gondolatát. Washington a figyelmét az európai és a közel-keleti térségről fokozatosan a Csendes-óceánra helyezi át, Oroszország mellett a törvénytervezet ezért Kínát és Észak-Koreát említi kiemelt fenyegetésként. Új elem a költségvetésben Washington kiállása a hongkongi tüntetések mellett, a védelmi tervezéskor az emberi jogi szempontok nagyobb hangsúlyt kapnak majd. Jövőre tovább mélyítenék a védelmi együttműködést Tajvannal, s a Pekinggel szemben ellenséges szigetállamot támogatnák a kínai befolyás megállítására tett erőfeszítésükben. Szintén az amerikai-kínai viszony elmérgesedéséhez vezethet, hogy a jogszabály külön foglalkozik a következő generációs, 5G telekommunikációs infrastruktúra kiépítésének kérdésével. Bár a szöveg itt nem nevesíti Kínát, Washington idén folytatott, a kínai technológia kiszorítására tett diplomáciai erőfeszítéséből az következik, hogy 2020-ban a konfliktust már védelmi szempontból kezeli az amerikai kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.