Ferenc pápa a béke megőrzésére szólította fel Mozambik vezetőit

A béke megőrzése és az ország újjáépítése Mozambik vezetőinek legfőbb feladata – mondta Ferenc pápa hétnapos afrikai körútjának első állomásán, Maputóban csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 09. 05. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyházfő mérföldkőnek nevezte az elmúlt évtizedek viszálykodásait végleg lezáró békeegyezményt, amelyet augusztus elsején írt alá az afrikai ország elnöke, Filipe Nyusi és Ossufu Momade, a Mozambiki Nemzeti Ellenállás (Renamo) vezetője. Az egykori lázadószervezet, a Renamo mára a legnagyobb ellenzéki párttá alakult át. A megállapodás több ezer harcos lefegyverezéséről, valamint parlamenti választások kiírásáról rendelkezett.

A tartós béke sok munkát követel – hangsúlyozta Ferenc pápa. „Ne lankadjanak addig, amíg van olyan gyerek, aki nem jár iskolába, olyan család, amelynek nincs otthona, olyan ember, akinek nincs munkája és olyan gazda, akinek nincs földje” – tette hozzá a pápa az elnökhöz, a kormányhoz és a parlament tagjaihoz intézve szavait.

A katolikus egyházfő együttérzéséről biztosította az Idai és a Kenneth ciklon áldozatait. A viharok hatalmas pusztítást végeztek a környékbeli országokban tavasszal, ezrek vesztették életüket és váltak földönfutóvá.

Az Afrika délkeleti részén található Mozambik 30 milliós lakosságának csaknem harmada katolikus. A polgárháború évei alatt mintegy egymillióan vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az ország függetlenné válása után kezdődött viszálykodás a katolikus egyház közvetítésével ért véget 1992-ben. Az utóbbi években azonban újra fellángolt az erőszak, amelynek végére az idei megállapodás tett pontot.

Ferenc pápa a napokban Madagaszkárt és Mauritiust is felkeresi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.