Formálódó Mazsihisz–Jobbik szövetség?

Évekkel ezelőtt még a Jobbik ellenzése természetes volt a magyar zsidó szervezetek liberális irányultságú szövetsége, a Mazsihisz részéről.

Forrás: Tűzfalcsoport2019. 08. 16. 12:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol nyelvű Jewish Telegraphic Agency cikke szerint Magyarországon néhány baloldali zsidó készen áll arra, hogy együttműködjön az ex-skinhead vezette szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal. A portál arra is emlékeztet, hogy 2011-ben Magyarország legnagyobb zsidó szervezete, a Mazsihisz felszólította az Igazságügyi Minisztériumot a szélsőjobboldali Jobbik párt betiltására, „antiszemita” és „fasiszta” jellegűnek nevezve a politikai erőt. Most azonban néhányan a zsidó közösségben, sőt magában a Mazsihiszben is, a Jobbikot legitim partnernek tekintik a „demokratikus változás” végrehajtásához, ahogy a cikk fogalmaz, „annak tompa rasszizmusa ellenére”. Évekkel ezelőtt a Jobbik ellenzése természetes volt a magyar zsidó szervezetek liberális irányultságú szövetsége, a Mazsihisz részéről. A Jobbikot korábban virulens feltűnése túlsúlyossá tette még az európai ultranacionalista mozgalmak között is.

Az Il Giornale olasz jobboldali napilap Orbán Viktor magyar kormányfő politikai taktikai érzékét dicséri, amiért a korábbi hónapokban az európai szuverenista szárnnyal barátságos politikusként közös hangot talált Ursula von der Leyennel, vagyis azzal a személlyel, akit a Fideszt jelenleg felfüggesztett tagként a soraiban tudó Néppárt az Európai Bizottság elnökének jelölt. Orbán nem habozott megszavazni a CDU-s politikus von der Leyent, akit lelkesedéssel üdvözölt Budapesten. A látogatás után von der Leyen vállalta, hogy garantál Orbánnak egy „újrakezdést”, és „gyakorlati megoldásokat a migránsok vonatkozásában”, míg Orbán Viktor kijelentette, hogy kiterjedt európai finanszírozást ígér a Bizottság jövőbeli elnöke által megkövetelt környezetvédelmi normák elérése érdekében. Orbán számítása bevált, és a magyar „fekete bárány”, akitől az Európai Parlament el akarta tagadni a voksolást, finom tűként segíti elő a politikai egyensúlyt.

Az olasz Agenzia Nova arról a nemzetközileg is érdekessé vált hírről tudósít, miszerint Varga Judit magyar igazságügyi miniszter azon véleményének adott hangot, hogy szabályozni kell a „digitális óriások”, például a Google és a Facebook túlhatalmát. „Az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása a multinacionális cégek túlhatalmának szabályozására szolgáló módszerek keresése lesz” – mondta Varga a Sziget fesztiválon. Ennek érdekében a magyar Igazságügyi Minisztérium egy munkacsoportot állít fel olyan kérdések megvizsgálására, mint például a véleménynyilvánítás szabadsága és a nagyvállalatok viszonya, így a Facebook vagy a Google által alkalmazott cenzúra, továbbá az adózás és az adatvédelem kérdései.

A francia Valeurs actuelles konzervatív heti hírmagazin cikket tett közzé a magyar kormánynak a születési arányszám fellendítésére irányuló intézkedéseiről. Az Orbán-kormány lépéseit az írás „igazi családpolitikának” nevezi, megjegyezve, hogy a születési arányszám növelésének elősegítése érdekében – a többi közt – a magyar kormányzat korábban úgy határozott, hogy a harmadik megszülető gyermektől minden család számára 10 millió forint, vagyis 30 500 euró értékű támogatást különít el a jövőben.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.