Ghosn Macront vádolja bukása miatt

Nem hagyhatja el Libanont a Japánból megszökött Carlos Ghosn, a Renault és a Nissan autóipari konszernek sikkasztással vádolt korábbi vezetője, akit csütörtökön hallgatott ki a bejrúti főügyészség.

Mártonffy Attila
2020. 01. 10. 16:00
A passerby walks in front of a huge street monitor broadcasting a news conference by former Nissan chairman Carlos Ghosn in Beirut, in Tokyo, Japan
Tokióban is közvetítették az üzletember sajtótájékoztatóját Fotó: Issei Kato Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyhatja el Libanont a Japánból megszökött Carlos Ghosn, a Renault és a Nissan autóipari konszernek sikkasztással vádolt korábbi vezetője, akit csütörtökön hallgatott ki a bejrúti főügyészség. Ez nem sokkal azután történt, hogy az Interpol Tokió kérésére elfogatóparancsot adott ki ellene. Ghosn ügyvédje nem sokkal később tudatta, ügyfele elégedett azzal, ahogyan ügyét a libanoni hatóságok kezelik – írja az MTI. A házi őrizetbe helyezett autóipari vezető december végén szökött meg az ázsiai országból. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, Bejrútban tartott szerdai sajtótájékoztatóján pedig azt mondta, fogva tartásának körülményei az emberi jogok megcsúfolásával értek fel. Mori Maszako japán igazságügyi miniszter tegnap újságírók előtt kijelentette: elfogadhatatlannak találja Ghosn vádjait. – Ha a vádlottnak mondanivalója van az ügyével kapcsolatban, adja elő az indoklását nyíltan, japán bíróság előtt, és hozzon bizonyítékokat! – mondta Mori. Áprilisban Japán ad otthont az ENSZ ötévenként megrendezett bűnmegelőzési és bűnügyi igazságszolgáltatási konferenciájának, ezért elemzők szerint Tokió kiemelten fontos ügyként kezeli Ghosn ügyét, s mindent megtesz annak érdekében, hogy az üzletembernek a japán igaz­ságszolgáltatás elleni vádjait megcáfolja. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Tokióban is közvetítették az üzletember sajtótájékoztatóját
Fotó: Reuters

Carlos Ghosnnak meggyőződése, hogy Emmanuel Macron indította el a lavinát, amely a bukásához vezetett. A volt autóipari guru azért teszi felelőssé a francia elnököt, mert az két évvel ezelőtt ragaszkodott ahhoz, hogy a Nissan egyesüljön a Renault-val, s ezzel meglehetősen felbosszantotta a japán ágazati és kormányzati vezetőket – állítja a The Japan Times. Bár a szerdai sajtótájékoztatón Ghosn egyszer sem ejtette ki az elnök nevét, utalásaiból egyértelműen kitűnt, hogy róla van szó, amikor a francia kormány akarata ellenére utasította Ghosnt a két autógyár egyesítésének keresztülvitelére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.