Globál: Politikai jellegű döntésre kell számítani az impeachment-ügyben

Forrás: HÍR TV2020. 01. 29. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Impeachment – megkezdődött az eljárás, amelynek célja az amerikai elnök elmozdítása. De mi a cél valójában? – erre a kérdésre keresték a választ a Hír TV Globál című műsorának kedd esti adásában.

Belpolitikai háborúhoz hasonlítják a Donald Trump ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárást az elnök védelmét ellátó jogászok. Az eljárást megkavarhatja Trump egykori belbiztonsági tanácsadójának hamarosan megjelenő könyve, amelynek kéziratában állítólag az olvasható, hogy az elnök személyesen közölte John Boltonnal, hogy mindaddig visszatartja az Ukrajnának megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem segít a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden és fia ukrajnai üzleti ügyeiről információkat gyűjteni.

Beavatkozás az idei amerikai elnökválasztási folyamatba a Donald Trump elleni impeachment-eljárás az elnök ügyvédei szerint. A védelmet ellátó jogászok a szenátusban megtartott meghallgatáson leszögezték, az elnök nem követett el semmi jogtalant, a vádlóknak pedig nincsenek bizonyítékaik.

John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó kiadásra váró könyve ugyanakkor megmozdíthatja az állóháborúban megmerevedett frontvonalakat. Abban ugyanis egy kiszivárogtatott részlet szerint az olvasható, hogy Trump elmondta Boltonnak azt a tervét, miszerint nyomást kíván gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az indítson vizsgálatot demokrata ellenfele és fia ukrajnai üzlet ügyeiben. Ennek fejében nem tartja vissza a Kijevnek szánt amerikai katonai segélyt. A demokraták frakcióvezetője szerint mindez lényegében megerősíti, hogy Donald Trump amerikai elnök olyan vétkeket követett el, amelyek miatt felelősségre kell vonni.

„Bolton nagykövet úr lényegében megerősítette, hogy Donald Trump elkövette a vád első bekezdésében felsorolt cselekményeket. Van egy tanúnk, akinek első kézből származó információi vannak, és aki készen áll vallomást tenni. Hogyan tehetik meg a republikánusok, hogy nem szavazzák meg a beidézését?” – utalt a demokrata frakció vezetője arra, hogy szerintük a republikánus többségű szenátus akadályozza az elnök elleni tanúk meghallgatását.

A könyvből nyilvánosságra került információk mindenesetre „megmozgatták” a republikánus szenátorokat. Mitt Romney, utah-i szenátor azt mondta, egyre több republikánus szenátor hajlik arra, hogy tanúkat idézzenek be az impeachment-eljárás szenátusi tárgyalására. Legalább 4 republikánus szenátornak együtt kell szavaznia a demokratákkal annak érdekében, hogy tanúkat idézzenek be. A republikánusok azt jelezték, csak akkor lehet szó egyeztetésről ez ügyben, ha ők tanúként beidézhetik Joe Bident és a fiát.

Az elnök szűkszavúan mindössze annyit mondott az újságíróknak, hogy nem beszélt semmiről Boltonnal.

„Nem olvastam a kéziratot, de azt mondhatom, hogy soha semmi ilyesmiről nem beszéltem Boltonnal. Azt hiszem könyvet ír, de nem láttam belőle semmit” – válaszolt Donald Trump. Az elnök ügyvédeinek álláspontja szerint ráadásul Donald Trump nem követett el törvénytelenséget, ugyanis amit tett, az nem törvénytelen. Az ehhez hasonló nyomásgyakorlást ugyanis a védelem szerint évente ezerszámra tesznek politikusok.

„Semmi sincs a Bolton-könyvben – már ha igaz a kiszivárogtatás – ami alkotmányosan támadhatóvá tenné az elnököt. Ez egyértelműen kitűnik a történelemből és az alkotmány szövegéből. Nem lehet valakinek a magatartását alkotmányellenesnek láttatni jogi csűrés-csavarással és személyes haszonszerzés miatt!” – magyarázta a védelem alapvető álláspontját Donald Trump védőügyvédje.

A demokrata többségű kongresszus decemberben szavazta meg a Trump alkotmányos elmozdításáról szóló eljárást, miután az amerikai és az ukrán elnök közötti állítólagos telefonbeszélgetés kiszivárgott a Fehér Házból.

„Tulajdonképpen a Donald Trump amerikai elnök elleni eljárás ugye az amerikai alkotmány egy bekezdésén alapul, ez az úgynevezett impeachment-eljárás. Ez arról rendelkezik, hogy amennyiben az elnök hazaárulás, vesztegetés vagy valamely más főbenjáró bűncselekményt követ el, abban az esetben lehet megindítani ezt az úgynevezett impeachment-eljárást. Illetve a végén a szenátus határoz az elnök bűnössége vagy ártatlansága felől” – mondta Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Elmondta, még a jogászok is vitatkoznak, hogy az amerikai elnök ellen felhozott vádak (hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása) kimerítik-e az alkotmányban foglalt rendelkezést.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.