Gőzerőre kapcsol Trump kampánya

A floridai Orlandóban, mintegy húszezer támogatója előtt indítja el kedden 2020-as kampányát Donald Trump – ez gyakorlatilag egy szándékmegerősítéssel ér fel az amerikai elnök részéről.

2019. 06. 18. 6:44
U.S. President Trump participates in conference with state, local, tribal, and community leaders at the White House in Washington
A Fehér Ház első emberének jelenleg egy pártbéli és huszonhárom demokrata ellenfele van Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan ma, a floridai Orlandóban, mintegy húszezer támogatója előtt indítja el 2020-as újraválasztási kampányát Donald Trump – ez gyakorlatilag egy szándékmegerősítéssel ér fel az amerikai elnök részéről.

Trump korteskedése már szinte a 2017-es beiktatásakor megkezdődött, sőt tavaly novemberben – a választási ciklus félidejénél – azt is közölték, ugyanúgy Mike Pence jelenlegi alelnökkel indul majd párban, mint 2016-ban tette.

A Fehér Ház első emberének jelenleg egy pártbéli és huszonhárom demokrata ellenfele van
Fotó: Reuters

Az elnök akkor nagy meglepetésre nyerte meg a választást a demokrata párti jelölt, Hillary Clinton ellenében. Most ugyan a legkülönbözőbb felmérések szerint az összes demokrata indulóval szemben lemaradásban van, de éppen 2016 mutatta meg a legjobban az amerikai választási rendszer sajátosságát: inkább az ötven szövetségi államot kell megnyerni, semmint a népes államokban a nagy tömegeket.

Három évvel ezelőtt ugyanis Clinton úgy veszített, hogy hárommillióval több voksot gyűjtött Trumpnál. Ráadásul a tapasztalatok szerint 16 hónappal a voksolás előtt – mint ahogyan most is állnak – nehéz pontos képet kapni a tényleges esélyekről. 2015 júniusában Trump, a későbbi győztes még éppen csak bejelentette indulását, 2007 júniusában pedig a 2008-ban nyertes Barack Obama még Clinton mögött tíz százalékponttal lemaradva kullogott a demokratáknál.

Mindenesetre Trump a pártvezetésen, a republikánus országos bizottságon keresztül szerzett pénzeket is számítva már csaknem százmillió dollárral a kasszában vághat neki a következő bő egy évnek.

Bár győztesként kell ugyan kikerülnie a jövő évi republikánus elnökjelölő konvencióról is, de ez formalitásnak ígérkezik, miután egyetlen hivatalos ellenfele egyelőre egy nem túl erős induló, Bill Weld volt massachusettsi kormányzó. A demokrata oldalon Joe Biden, Obama egykori alelnöke (2009–17) 30-33 százalékkal toronymagasan emelkedik ki a megosztott, 23 fős mezőnyből.

Tíz százalék feletti támogatottságot csak Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátornak mérnek; ők mind a ketten baloldalibbnak számítanak Bidennél. Már az elmúlt években megfigyelhető volt a Demokrata Pártban, hogy a Clinton nevével fémjelzett fősodorhoz képest – nem utolsósorban a fiatalok és a bevándorlók támogatásával – erősödik a kapitalizmuskritikus, egyenlőségpárti, klímavédő radikális vonal.

De ez a főbb jelöltaspiránsok profilján egyelőre nem változtat: az összes említett politikus legalább hetvenéves és fehér bőrű, mint ahogy ez a helyzet a republikánus oldalon is.

Amerikai sajtóhírek szerint Trump ezúttal a 2016-oshoz képest – amikor is egy kampányforrás szerint „már repülés közben kellett megépíteni a repülőgépet” – profibb, letisztultabb csapattal, de ugyanolyan harcosan, így bevándorlásellenes üzenetekkel készül 2020-ra. Miközben családtagjai – az ifjabb Donald Trump, lánya, Ivanka vagy menye, Lara – ezúttal is kulcsszerepet kapnak, a 2016-os gárda egyes főszereplőit, így Paul Manafortot vagy Michael Cohent Trump már csak azért is kénytelen nélkülözni, mert ők azóta börtönben ülnek.

Téma lesz az abortusz

A két oldal egyik főszereplőjének, így Donald Trumpnak és Joe Bidennek sem áll igazán hitelesen az amerikai elnökjelölt-aspiránsok megszokott kampánystratégiája, a washingtoni politikai bénultság támadása. Előbbi a jelenlegi elnök, utóbbi pedig szinte egész politikai pályáját a szenátusban, majd a Fehér Házban töltötte. – Minél többet hasonlítja az Obama–Biden adminisztrációt a Trump–Pence időszakhoz, annál jobban jár. De nem hiszem, hogy ezt hosszú időn át fent tudná tartani – mondta Bidenről egy vezető demokrata politikus a The New York Timesnak. A volt alelnök eddig két nagy témában, az éghajlatvédelemben és az oktatáspolitikában ismertette elképzeléseit, de várhatóan az abortusz lesz az egyik legfontosabb kampánykérdés 2020-ra. Az egyes szövetségi államokban sorra fogadják el a művi vetélést megnehezítő törvényeket. Ám egy friss felmérés szerint az amerikaiak 64 százaléka úgy véli, a legfelsőbb bíróságnak érvényben kellene hagynia az abortusz lehetőségét biztosító 1973-as döntését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.