Gyászmenetek Franciaországban a lefejezett tanár emlékére

Abdullah Anzorovként azonosították a Samuel Patyt kivégző 18 éves csecsen terroristát.

Magyar Nemzet
2020. 10. 18. 18:31
MOHAMED prfta
Montpellier, 2020. október 18. A szólásszabadságért kiálló tüntetõk Montpellier-ben 2020. október 18-án. Két nappal korábban egy 17 éves csecsen fiú késsel megölt, majd lefejezett egy történelemtanárt, Samuel Platyt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról beszélt. A felirat jelentése: tanár vagyok, Samuel vagyok. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország-szerte gyászmeneteket tartottak vasárnap a pénteken brutális kegyetlenséggel kivégzett Samuel Paty emlékére. A Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban fejezte le az Abdullah Anzorovként azonosított, 18 éves csecsen terrorista a középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. Az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség.

Helyszíni beszámolók szerint Párizsban a Je suis enseignant (Tanár vagyok) feliratot a magasba emelve vonultak fel az emberek, a Je suis Charlie (Charlie vagyok) szlogenre utalva, amelyet a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás után hangoztattak sokan, együttérzésüket kifejezve. A most meggyilkolt 47 éves Samuel Patynak az volt a bűne, hogy éppen a Charlie Hebdóban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott be tanóráján, noha az iszlám vallás tiltja a próféta ábrázolását.

Az eddigi sajtóértesülések szerint Abdullah Anzorov mintegy száz kilométerre lakott a gyilkosság helyszínétől, egyelőre tehát nem tudni, milyen kapcsolatban állt a tanárral és a településsel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.