Gyors cselekvést sürget a WHO

Egyre kevesebb az idő a koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell – mondta Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Mártonffy Attila
2020. 02. 23. 7:45
Demonstrators protest the arrival of evacuees from China in Poltava region
Poltavai tüntetők és rendfenntartók. Szembesültek a karanténnal Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb az idő a koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell – mondta tegnap Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A Covid–19-nek elnevezett vírus iráni és libanoni esetei kapcsán Tedrosz Adanom Gebrejeszusz úgy fogalmazott: hisz abban, hogy a járvány megállítható, de gyorsan cselekedni kell, mielőtt kifutunk az időből. Az elvárt intézkedéseket ugyanakkor nem részletezte. A járványban eddig több mint 75 ezren betegedtek meg és több mint 2200-an haltak meg, a legtöbbjük Kínában. Most kiderült, a vírus eddig 234 embert fertőzött meg két kínai börtönben is, a járvány epicentrumának számító Hupej tartományon kívül.

Poltavai tüntetők és rendfenntartók. Szembesültek a karanténnal
Fotó: Reuters

Tegnap heves tiltakozás fogadta a kelet-ukrajnai Poltava megyében a kínai Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt – számoltak be róla ukrán híradások. A helyiek az utcára vonultak, utakat torlaszoltak el és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, így próbálva megakadályozni, hogy a helyi szanatóriumban helyezzék el az evakuáltakat.

A tüntetők kövekkel dobálták meg a buszokat, ablakokat törtek be. Kilenc rendőr megsebesült, többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Az Ukrajnába érkezettek az eddigi vizsgálatok szerint mind egészségesek, de két hétig a szanatóriumban tartják őket, szigorú karanténban – közölte a kormány, hozzátéve, a megbetegedőket azonnal elkülönítik. A kijelölt egészségügyi intézményt az ukrán nemzeti gárda vonta őrizet alá. Volodimir Zelenszkij elnök arra kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg emberségüket az evakuáltak iránt, ne essenek pánikba és ne dőljenek be a hisztériakeltőknek.

Automatikus arcfelismerő rendszerrel ellenőrzik Moszkvában a koronavírus miatt elrendelt elkülönítés betartását – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere. Moszkvában az összes Kínából érkező utas fotóját és elérhetőségét rögzítik.

Az érintetteknek ezt követően 14 napig otthon kell tartózkodniuk. A kínai állampolgárokat az Interfax beszámolója szerint a rendőrök a lakóhelyük mellett a városi tömegközlekedési eszközökön is ellenőrzik. Szobjanyin közölte, eddig mintegy 2500 Kínából érkezett embert utasítottak otthoni elkülönítésre Moszkvában.

A polgármester szerint az arcfelismerő rendszer segítségével megállapították, hogy egy Kínából hazatért, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált és kórházba küldött kínai nő lakótársa – akinek karantént írtak elő – megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat, jelentette a távirati iroda.

A vírusnak mindeközben két újabb halottja van Iránban, ahol ezzel négyre nőtt az áldozatok száma. Libanon tegnap jelentette az első megbetegedést. Tegnap az olasz hatóságok arról számoltak be, hogy két újabb embernél is megerősítették a Covid–19-fertőzést, őket karanténba helyezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.