Halálbüntetés várhat a japán gyújtogatóra

Legkevesebb harminc ember meghalt, több tucat pedig megsebesült tegnap Kiotóban egy filmstúdióban gyújtogatás miatt kitört tűzvészben.

2019. 07. 19. 9:13
An aerial view shows firefighters battling the fires at the site where a man started a fire after spraying a liquid, at a three-story studio of Kyoto Animation Co. in Kyoto, western Japan, in this photo taken by Kyodo
Megfeszített munkában a tűzoltók Fotó: KYODO Kyodo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb harminc ember meghalt, több tucat pedig megsebesült tegnap Kiotóban egy filmstúdióban gyújtogatás miatt kitört tűzvészben, írta a Japan Times a helyi tűzoltóság információira hivatkozva. Rendőrségi beszámolók szerint a stúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. Szemtanúi beszámolók szerint a 41 éves elkövető közben azt üvöltötte: „Haljatok meg!”

A hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség részéről csak azt közölték, hogy a gyújtogató jelenleg nincs kihallgatható állapotban: a tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították a többi 35 sebesülttel együtt. A helyszínen késeket is találtak.

A hatóságok értesülése szerint a tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám legtöbbjüknek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. Az NHK japán televíziós csatorna több felvételt közölt a helyszínről, ezeken sűrű füst veszi körbe a stúdiót, írta a távirati iroda.

Megfeszített munkában a tűzoltók
Fotó: Reuters

Az 1981-ben alapított Kyoto Animation vállalat nevéhez egyébként számos, a fiatalok körében népszerű animációs film fűződik. A gyújtogatás országszerte arra sarkallta az anime-rajongókat, hogy támogatásukról biztosítsák a távol-keleti ország egyik legismertebb kulturális exportját előállító céget. A Twitter-mikroblogon rajongók milliói fejezték ki részvétüket az áldozatok családtagjainak. Abe Sindzó japán miniszterelnök szintén a mikroblogon reagált a történtekre: „Olyan sok embert gyilkoltak meg vagy sebesítettek meg, hogy nem találom a szavakat. Imádkozom a lelkükért” – fogalmazott a kormányfő.

Japánban egyébként a népesség jelentős hányada faházakban él, a szándékos gyújtogatók akár halálbüntetést is kaphatnak a hatályban lévő törvények szerint. Egy férfi, aki 2006-ban 16 ember halálát okozta szándékos gyújtogatással, jelenleg is a halálsoron van. A stúdió csak a nap végén reagált a történtekre. A Japan Times szerint csupán annyit tudtak mondani, hogy egyelőre még próbálják feldolgozni a történteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.