Halálos fenyegetéseket kapott Matteo Salvini

Növekszik a politikai szereplők elleni agresszió Olaszországban.

2021. 05. 04. 15:15
null
Head of the far-right Lega party and Italian senator, Matteo Salvini (Rear C) leaves after attending a preliminary hearing at the Catania courthouse, Sicily, on October 3, 2020, facing charges over allegedly illegally detaining migrants at sea while he was a government minister in July 2019. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: ALBERTO PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűlöletig fajuló rágalmazásokra és halálos fenyegetésekre korábban is számos példa volt az olasz politikában. Jobboldali és baloldali képviselőket és szenátorokat egyaránt értek megfélemlítések. Borítékba rejtett levelekkel, névtelen telefonhívásokkal, utcai falfeliratokkal, valamint a világhálón keresztül is üzentek a gyűlölködők és kívánták a politikusok halálát. A jelenség gyakoriságának és intenzitásának felerősödése most aggodalomra ad okot. Az egészségügyi vészhelyzet során számos kormánytagot értek atrocitások, ők később rendkívüli védelemben részesültek.

A gyűlölethullám ezúttal Matteo Salvinit, a Liga elnökét vette célba. A „szeretet és az elfogadás szivárvány harcosai” káromkodások kíséretében, nyomdafestéket nem tűrő trágár megjegyzésekkel illették, valamint kívánták a politikus halálát.

 

„Élve darabolnám fel Salvinit. Salvini meghalsz! Nem nyugszom, míg felakasztva nem látlak. Salvini vadállat, Salvini elvetemült!” – tette közzé a Liga elnöke a halálát kívánó bejegyzéseket, melyeket napi szinten posztolnak gyűlölői. „Ők a békepárti demokraták, az erőszak ellen harcolnak és jogokat követelnek mindenkinek” – kommentálta a lajstromot Matteo Salvini.

A Liga politikusának elsősorban a liberális táborban akadnak kritikusai Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

A heves indulatokat a homo- és transzfóbia bűntettének törvénybe foglalása robbantotta ki, melyről tavaly november 4-én döntött római képviselőház, viszont hónapokon keresztül nem vitatták meg a szenátusban. A jobbközép politikai erők, az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország képviselői szerint a homofóbia nem jelent elsőrendű problémát az országnak. A jelenleg érvényben lévő törvénykezés pedig megfelelően bünteti mindazokat, akiket nemi hovatartozásuk miatt bántalmaznak, kicsúfolnak vagy hátrányos helyzetbe hoznak. A jobbközép erők tehát úgy vélekednek, hogy minden lehetőséget és energiát az egészségügyi és gazdasági vészhelyzet megoldására kell összpontosítani. Minden más kérdés várhat.

Az LMBTQ-szervezetek, illetve a kormány baloldali szárnya azonban azonnali törvénykezést sürget.

A feszültségektől terhes közhangulatot fokozta, hogy a május 1-jén a munka ünnepe alkalmából szervezett hagyományos nagykoncerten a Fedez művésznéven ismert rapper hosszas monológban nyilvánított elítélő véleményt a Liga politikájáról, valamint meggyanúsította a Vatikánt.

A másként gondolkodók iránti tolerancia egyre csökken a liberális táborban. Ezt illusztrálja a Matteo Salvinit és a párttagjait ért fenyegetések áradata.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke, sajtóközleményben biztosította szolidaritásáról jobboldali szövetségesét Salvinit, a személyét ért méltatlan megjegyzések és halálos fenyegetések kapcsán. Az ellenzéki párt elnöke egyúttal nyomatékosította, hogy a támadások pont azoktól érkeznek, akik gyűlölet szítással gyanúsítják a jobboldalt. Meloni a továbbiakban kifejezte az iránti reményét, hogy a politikai szereplők elhatárolódnak és elítélik a fentiekhez hasonló, szégyenletes magatartási formákat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.