Hangszórós imára hívást követelnek a muszlimok Angliában

Ezt eddig tiltották, ám most egyre többen szeretnék folytatni azt, amit a Ramadán alatt, vallási okokból megengedtek nekik. Van ahol már 18 ezer támogató aláírást is gyűjtöttek a cél érdekében – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 05. 29. 22:08
A minaret of the Islamic Centre mosque is pictured next to the Donauturm tower in Vienna
A minaret of the Islamic Centre mosque is pictured next to the Donauturm tower in Vienna February 26, 2015. Austria's parliament passed a law on Wednesday that seeks to regulate how Islam is administered, singling out its large Muslim minority for treatment not applied to any other religious group. The "Law on Islam" bans foreign funding for Islamic organisations and requires any group claiming to represent Austrian Muslims to submit and use a standardised German translation of the Koran. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: CITYSCAPE POLITICS RELIGION) - LR2EB2Q13GTDO Fotó: Heinz-Peter Bader

Ezt eddig tiltották, ám most egyre többen szeretnék folytatni azt, amit a Ramadán alatt, vallási okokból megengedtek nekik. Van ahol már 18 ezer támogató aláírást is gyűjtöttek a cél érdekében – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Az “adhan”, a muszlimokat imára hívó felszólítás, amelyet a muzulmán országokban a minaretek tornyain elhelyezett hagszórókon keresztül közvetítenek naponta ötször. A Ramadan idején engedélyezték a hangszórok használatát 25 londoni, és számos más nagy-britanniai mecsetben, annak ellenére, hogy ezt korábban “zajszennyezés” jogcímen megtiltották. A Kensington és a Chelsea Tanács konzervatív vezetője, Elizabeth Campbell azt állapította meg, hogy a hangos imára hívás a helyi választópolgároknak “általában tetszett.”

Ám a muszlim szent hónap május 23-án véget ért és most Allama Sadiq Qureshi, az egyik londoni mecset imámja úgy véli, hogy a hangszórókon közvetített adhan-t meg kellene tartani az egész országban. Legalább egyet szeretnénk naponta, a délutáni ima előtt – mondta. Ehhez csatlakozott a Waltham Forest Iszlám Szövetség (WFIA), amelynek főtitkára Raja Ilyas, szintén azt szeretné, ha ezt az egész országban engedélyeznék. A Harrow központi mecsethez pedig, a „Felhívás imádságra” kampány keretében, amelyet Rehana Choudry adományozó indított el, már 18 ezer támogató aláírás érkezett ugyanebben az ügyben.

Az egyik keresztény szervezet egyébként felemelte a hangját a kezdeményezés ellen. A Christian Concern azt állította, hogy a muszlim imára hívást nem szabad összehasonlítani például a templomi harangozással, mivel az előbbi egy nyilvános nyilatkozat arról, hogy csakis Allah az Isten, azaz a muszlimok vallása fölötte áll bármely más vallásnak. Ez pedig sérti az istentisztelet szabadságát. Különösen nagy figyelem övezte idén a Ramadánt Európában... – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.