Harmadik felvonásához ért Matteo Salvini pere

A bevándorlásellenes politikus lapunknak elmondta: nyugodt lelkiismerettel áll a bíróság elé.

2021. 02. 19. 16:44
Italy Politics
Leader of Lega Matteo Salvini during the confidence vote at the Senate on Mario Draghi's Government, in Rome, Italy, on February 17, 2021. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto) Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a Matteo Salvini volt belügyminiszter ellen indított bírósági eljárás a Gregoretti katonai ügyében. Az előzetes kivizsgálás harmadik ülésére péntek délelőtt a szicíliai Catania bunker börtönében került sor. Ez alkalommal kihallgatták Luciana Lamorgese belügyminisztert és Luigi di Maio külügyminisztert is. A bírák arról szándékoztak meggyőződni, hogy a kormány közös döntése nyomán tartóztatták-e fel a Gregoretti hajót, vagy a bevándorlásellenes Liga elnöke önállóan határozott.

Matteo Salvini a bírósági pert megelőzően nyilatkozott lapunknak. – A Gregoretti-per harmadik felvonásához érkeztünk, amely tizenöt évi szabadságvesztéssel büntetne.

Mindezt azért kell elszenvednem, mert betartottam az érvényben lévő jogszabályokat, megvédtem hazám határait, az ország biztonságát.

Belügyminiszterségem alatt csökkent az illegális bevándorlók, a tengerben életüket vesztők száma, visszaszorult a maffia és az emberkereskedelem. Nyugodt lélekkel állok minden alkalommal, így most is, törvényszék elé, mivel meggyőződésem, hogy az olasz és a nemzetközi jogszabály szerint jártam el. Senki nem sérült meg és életét sem vesztette, a haza fogalmát vettem védelembe, Európa lelkiismeretének felébresztése volt a célom. Ez többszörösen is fontos számunkra, mivel Olaszország határai egyben Európa határai is – vallotta lapunknak Salvini.

Matteo Salvini kamerák kereszttüzében, még egyelőző tárgyaláson.
Fotó: Tiziana FABI / AFP

– Salvinit nem fogják elítélni, mert az ellene indított vádak alaptalanok – nyilatkozta ugyanakkor lapunknak Maurizio Gasparri, a Hajrá, Olaszország! szenátora. – A felsőház mentelmi bizottságának elnökeként mindvégig Matteo Salvini mentelmi jogának megtartásáért küzdöttem. Salvini belügyminiszteri hivatalának megfelelően járt el, az ország érdekeit védte, nem pedig politikai konszenzusszerzésre használta a Gregoretti feltartóztatását. A törvényszéki hercehurca csak időpocsékolás – fogalmazott Gasparri. – A többfelvonásos bírósági kihallgatás végén kénytelenek lesznek igazat adni nekem. Az eset nem törvényszéki, hanem politikai úgy. Az olasz ügyészségek megtisztítására és radikális megreformálására lenne szükség, illetve arra, hogy ne próbáljanak hatást gyakorolni a politikára – zárta lapunknak tett nyilatkozatát a szenátor.

Egyesével távoznak a kimentett bevándorlók a Gregorettiről. Nem maradhatnak Olaszországban
Fotó: REUTERS/Antonio Parrinello

A kihallgatást követően Salvini úgy nyilatkozott, hogy az események pontos és valósághű feltárására került sor, miszerint a hajó feltartóztatásának döntését mindannyiuk közös beleegyezésével és tudomásával hozták meg, sőt meg is ünnepelték. Salvini hangsúlyozta, hogy ő személy szerint senkit nem vádol, sem Giuseppe Conte volt kormányfőt, sem Lamorgesét vagy di Maiót. A kihallgatás során a jelenlegi belügyminiszter, Luciana Lamorgese által tett tanúvallomás szerint a későbbiekben is ugyanazon rendszabályok szerint jártak el, mint Salvini idejében. Sőt októberben, amikor már nem a Liga elnöke volt a belügyminiszter, az Ocean Viking civil hajót még több napon keresztül tartóztatták fel, mint annak idején a Gregorettit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.