A migráció gyökereit Afrikában kell kezelni

Bár vannak különbségek, a konzervatív oldal prioritásai világszerte nagyon hasonlók – mutatott rá a Magyar Nemzetnek adott interjújában Guglielmo Picchi korábbi olasz külügyminiszter-helyettes és a Liga párt korábbi képviselője. Az olasz politikus szerint a migrációt a kiváltó okok megszüntetésével lehet megállítani, ehhez viszont együtt kell működni az afrikai országokkal.

2024. 04. 26. 5:30
CPAC Guglielmo Picchi
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tavalyi év után ismét köszönthetjük önt a CPAC Hungaryn. Miért tartotta fontosnak, hogy ismét részt vegyen a konferencián?

– Évről évre egyre jobb a rendezés, nagyon örülök, hogy ismét itt lehetek. Egyre több baráttal találkozom itt. A visszajelzések is nagyon pozitívak, (Szánthó) Miklós és csapata remek munkát végzett.


– Milyen jelentőséggel bírnak az ilyen rendezvények a konzervatívok számára?

– Kritikusan fontosak. Múlt héten Brüsszelben azt láthattuk, hogy egy woke muszlim polgármester megpróbálta blokkolni a szólásszabadságot, márpedig az alapvető fontosságú a demokrácia és a konzervatívok számára. Az, hogy itt lehetünk a CPAC-en és szabadon kifejezhetjük a nézeteinket a woke-ról, illetve a globális baloldalról, rendkívül fontos számunkra. Barátságok szövődnek itt, olyan kezdeményezések születnek, amelyeken közösen dolgozhatunk Dél-Afrikában, Magyarországon, Olaszországban, Washingtonban vagy bárhol máshol a világban.

Az úgynevezett kollektív Nyugat, a szabad világ régóta támadás alatt áll a globalisták irányából. Számunkra, konzervatívok számára a prioritásaink nyolcvan-kilencven százaléka megegyezik az egész világon. Természetesen vannak különbségek, hiszen a földrajz számít. Ausztráliában nem ugyanazok a problémák, mint Magyarországon. De az, hogy itt együtt vagyunk, lehetővé teszi számunkra, hogy előmozdítsuk a prioritásainkat. Ez egy hosszú harc lesz, a baloldalnak 1968 óta ötven évébe került, hogy minden intézményt leuraljon. Lehetetlen ezt egy-két év alatt visszafordítani.

Fontos, hogy félelem nélkül képviseljük az értékeinket, és hogy a konzervatívok a saját embereiket nevezzék ki a nemzetközi szervezetekbe. Ha ezt nem tesszük meg, persze hogy woke-intézményeket kapunk. Az ENSZ például tele van woke-bürokratákkal.


– Az egyik legfontosabb konzervatív prioritás az illegális migráció megállítása, ön pedig külügyminiszter-helyettesként részletesen foglalkozott ezzel a kérdéssel. Hogyan látja a jelenlegi migrációs helyzetet?

– Ez egyszerű: ha nem harcolunk a migráció kiváltó okai ellen, a csata elveszett. Mindig lesz egy újabb migránsokkal teli hajó, amely kihasználja a nemzetközi jogot. Olaszország azt javasolja, hogy forduljunk Afrika felé, de nem gyarmatosítókként, hanem barátokként és partnerekként, és próbáljunk az afrikaiakkal együtt dolgozni azon, hogy fejlődjön a gazdaságuk. Ha jó életkörülményeket teremtünk Afrikában, nem fognak idejönni a migránsok.

Afrikai illegális bevándorlók hagyják el a spanyol tengeri mentőszolgálat járőrhajóját a granadai Motril kikötőjében 2024. április 16-án Fotó: MTI/EPA/EFE/Alba Feixas

Senkinek sem jó érzés elhagyni a hazáját. Ha kezelni tudjuk a problémákat a szubszaharai országokban, fejlesztési programokkal, oktatással, mezőgazdasági együttműködéssel, töredékköltséggel megoldhatjuk a migráció problémáját, és az időnket és energiánkat a saját népünk problémáira fordíthatjuk.


– Ön Nagy-Britanniában él. Mi a véleménye a brit kormány ruandai tervéről, amellyel a migrációs problémát tervezik kezelni?

– Ambiciózus, de nem lesz könnyű végrehajtani. Optimista vagyok, nézzük meg, hogy kivitelezhető-e. Olaszországnak van egy hasonló megállapodása Albániával, bár az egy kicsit nehezebb az Európai Unió jelentette megkötések miatt. De ezt a koncepciót már Ausztrália is alkalmazta, amikor Nauru szigetére deportálta a migránsokat. A kérdés egy másik aspektusa, hogy míg Ukrajnából főleg nők és gyerekek érkeznek, Afrikából, Bangladesből vagy Pakisztánból korántsem. Tízezrek érkeznek Bangladesből, ami valójában egy biztonságos ország. Egy demokrácia. Választás van, alkotmány van, működő parlament van, mégsem küldjük vissza az onnan érkezőket.

Összességében, a migráció gyökereit elsősorban Afrikában kell kezelni. Európai szinten keményebb szabályozásra van szükség, ehhez pedig szükség van a magyar kormány kiállására is. De optimista vagyok, hogy végül meg tudunk birkózni a problémával.

Borítókép: Guglielmo Picchi a CPAC Hungaryn (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.