Havannából várhat segítséget a világ

Kuba láthatja el a világot a koronavírus kezelésében hatékony gyógykészítményekkel. A szocialista szigetállam összesen huszonkét ilyen terméket készít, s a napokban tett bejelentésük szerint jelentősen fokozzák gyártási kapacitásukat. A bejelentés alapján valószínűsíthető, hogy a segítségre elsősorban a baráti Kínai Népköztársaság számíthat.

Buzna Viktor
2020. 03. 17. 6:46
Employee Philipp Hoffmann, of German biopharmaceutical company CureVac, demonstrates research workflow on a vaccine for the coronavirus (COVID-19) disease at a laboratory in Tuebingen
HEALTH-CORONAVIRUS/GERMANY-VACCINE Fotó: REUTERS/Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok előszobájában fekvő, a nyugati világtól mégis elszigetelt Kuba kénytelen volt megtanulni, hogyan birkózzon meg egyedül a válságokkal. Ilyen volt például a térségen végigseprő HIV-járvány is: az 1980-as években Kuba az elsők között észlelte a szexuális úton terjedő betegség jelentette veszélyt, s hatékonyan reagált rá. Bár drasztikus, a helyi homoszexuális közösség jo­gait durván sértő intézkedéseit számos kritika érte, Havanna megelőzte a bajt. A szigetország lakosságának 0,3 százalékánál regisztrálták a betegséget, miközben a Karib-térség a második legfertőzöttebb Afrika után. A Kubával szomszédos Haitin például ez az arány 2,1 százalék.

A most megjelent hírek szerint Havanna a koronavírus elleni küzdelemben is jól áll. A perui székhelyű El Comercio hírportál szerint a szigetország állami gyógyszervállalata, a Bio Cuba Farma a hétvégén bejelentette: elegendő antivirális gyógykészítményük van ahhoz, hogy a koronavírus elleni harcban rosszul álló országokat is kisegítsék.

Kubában a múlt héten regisztrálták az első koronavírusos eseteket, a betegség Európából terjedhetett át a szigetre. Az első három fertőzött olasz turista volt, akiket karanténba zártak. Hamarosan egy negyedik embernél is kimutatták a betegséget, ő egy milánói férfi felesége.

Havanna több megbetegedésre számít, ezért az állami gyógyszervállalat vezetője, Eduardo Martínez bejelentette: jelenleg huszonkét különböző típusú, a vírus ellen is hatékony készítményt gyártanak, ami akár több ezer beteg gyógyítását is lehetővé teszi. Hozzátette: fokozzák a gyártás kapacitását, hogy külföldön is segítséget nyújthassanak.

Fotó: REUTERS/Andreas Gebert

Mind közül a legfontosabb az úgynevezett Interferon alfa–2B hatóanyag gyártása. Immunerősítő hatása miatt a Kubában is gyártott készítményt számos súlyos betegség kezelésére használják. Martínez elmondta, az Interferon alfa–2B-t Kínában már tesztelték a koronavírus ellen, s a szer hatékonynak bizonyult. Az elhangzottak alapján a Kubával szövetséges ázsiai ország számíthat elsőként Havanna támogatására. Mint fogalmaztak, a gyártókapacitás bővítésének ­köszönhetően a következő három-hat hónapban akár valamennyi kínai beteg kezeléséhez elegendő gyógyszert állíthatnak majd elő. A megbetegedések rangsorát továbbra is Kína vezeti. Bár sokan meggyógyultak, még mindig 15 ezer körül lehet a kezelésre szoruló emberek száma.

A kubai orvostudomány sikerei időnként bejárják a sajtót, igaz, sokak szerint elismertsége a valós eredmények helyett inkább Havanna jól sikerült önreklámozásának köszönhető. A szocia­lista ország valóban igyekszik előtérbe helyezni egészségügyi rendszerét, ami a segítségnyújtás diplomáciájának is fontos eszköze. Nem véletlen, hogy a koronavírus elleni küzdelemben is igyekeznek elfoglalni fontos pozíciókat, Jamaica pedig máris hozzá fordult segítségért. A karibi szigetállamban eddig tíz megbetegedést regisztráltak, a betegséget valószínűleg európai turisták hozhatták be. Miniszterelnökük, Andrew Holness a hétvégén nyilvánosan is segítséget kért Kubától, a hatóságok a sziget egy részét karantén alá helyezték. Valószínű azonban, hogy a vírus kijutott, ezért Jamaica további megbetegedésekre számít, tervük szerint kezelésükben huszonegy kubai szakember lenne segítségükre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.