Havonta tanácskozik mostantól a spanyol és a katalán kormány

Forrás: MTI2020. 02. 26. 23:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta tanácskozik mostantól a spanyol kabinet és a katalán autonóm közösség kormánya azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – közölte közös nyilatkozatban a két kabinet szerdán, miután az első találkozót megtartották Madridban.

A három órás megbeszélést követően kiadott dokumentumban hangsúlyozták: a fennálló politikai probléma politikai megoldást kíván, amely párbeszéd révén érhető el.

Quim Torra katalán elnök a találkozó utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a konfliktus az olyan alapvető jogok tagadásából fakad mint a véleményszabadság, a gyülekezési szabadság, de mindenek felett a népek önrendelkezési joga.

„Katalónia demokratikusan és szabadon akar dönteni saját politikai jövőjéről” – hangoztatta.

Mint mondta, a két kormány elindult „a párbeszéd útján”, az első találkozó arra szolgált, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, ismertessék álláspontjaikat és kinyilvánítsák: meg akarják oldani a helyzetet. Hozzátette: a következő megbeszélést márciusban Barcelonában tartják.

„Tudatában vagyunk az ellentéteknek, amelyek elválasztanak bennünket” – jelentette ki María José Montero spanyol kormányszóvivő, hozzátéve, hogy épp ezért nem is várnak rövidtávon megoldást.

Véleménye szerint ez megbeszélés az első nagyon fontos lépés volt az intézményi normalitás felé, és mind Katalónia, mind Spanyolország érdekében fontos, hogy valódi eredményt érjenek el.

A szocialista politikus szerint csak a párbeszédre lehet alapozni a jövőt a jobb együttélés érdekében.

A két kormány közötti tárgyalások megkezdése feltétele volt annak, hogy január elején a spanyol parlament szavazásán Pedro Sánchez miniszterelnökké választását lehetővé tegye tartózkodásával a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) párt, amely a függetlenségi katalán kormánykoalíció tagja.

A katalán kormány a tanácskozások során szeretné elérni egy az állam által engedélyezett és elismert önrendelkezési referendum megtartását, valamint a bebörtönzött katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését.

A spanyol kormány ezzel szemben elutasítja a népszavazást és továbbra is az alkotmányba foglalt katalán autonómia fenntartása mellett áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.