Igor Matovičot is elérte a plágiumbotrány

Egyre jobban sújtja a szlovák kormánykoalíciót a fokozatosan dagadó plágiumbotrány-sorozat, amely Boris Kollár parlamenti elnök és Branislav Gröhling oktatási miniszter után Igor Matovič kormányfőt is elérte. Utóbbi elismerte: összeollózta a diplomamunkáját, de nem hajlandó távozni. A koalíción belül is szégyent emlegetnek, az ellenzék pedig bizalmatlansági indítványt készít elő.

2020. 07. 17. 17:07
MATOVIC, Igor
Brüsszel, 2020. július 17. Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen. MTI/EPA/AFP pool/John Thys Fotó: John Thys Forrás: MTI/EPA/AFP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még négy hónapja sincs hivatalban az Igor Matovič vezette négypárti szlovák kormány, de a koronavírus-járvány kezelése mellett máris újabb nagy kihívással néz szembe – igaz, ezt magának köszönheti. Ugyanis minél mélyebben merülnek el a Denník N szlovák lap újságírói a koalíció vezető politikusainak egykori diplomamunkáiban, annál több plágiumgyanús esetre bukkannak. A legutóbbi, egyben legnagyobb fogásuk maga a kormányfő. Mint kiderült, Igor Matovič – aki az adórendszerekről írta a szakdolgozatát a pozsonyi Comenius Egyetemen – a 79 oldalas diplomamunkájából mindössze két oldalt írt maga, a többit másoktól vette át. – Ha elloptam valamit, akkor tolvaj vagyok, ami szomorú, és biztosan nem dicséretes – mentegetőzött Matovič, megkövetve azokat az egyetemistákat, akik úgy jutottak diplomájukhoz, hogy nem csaltak. De – mint közölte – nem kíván lemondani, mert előbb a választási ígéreteit akarja teljesíteni, majd péntekre a brüsszeli EU-csúcsra utazott.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool

Az elmúlt hetekben előbb Boris Kollár parlamenti elnököt, majd – a ráadásul a tudományért és kutatásért is felelős – oktatási minisztert, Branislav Gröhlinget szembesítette kétes diplomamunkáival a Denník N. Noha a csalást nyíltan egyikük sem ismerte el, mindketten magyarázkodásra kényszerültek, bizalmi válságot idézve elő a koalíción belül, amelynek immár három tagja érintett. Matovič az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek elnevezésű jobbközép párt elnöke, Kollár a radikális jobboldali Család Vagyunké, Gröhling pedig a liberális Szabadság és Szolidaritás alelnöke. Házelnökként Kollár bizalmi szavazást kért maga ellen, miután kilátásba helyezte: ha távoznia kell posztjáról, pártja kilép a koalícióból, ami viszont kormányválságot idézett volna elő. Kollárt a szavazás megerősítette a poszton, de a botrány azóta egyre dagadt.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök azt mondta: a kormány eddigi legnagyobb értékrendi válságát éli, Robert Fico, az ellenzéki Smer (Irány) elnöke pedig bizalmatlansági indítványt készít elő Matovič megbuktatására. – Lehetővé teszi-e az alkotmány, hogy valaki ellen szellemi fogyatékosság miatt nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt? – kérdezte gúnyosan a volt miniszterelnök. Fico utóda (és Matovič elődje), az azóta független Peter Pellegrini hazug tolvajnak nevezte Matovičot, szintén a távozását követelve. A centrista Az Emberekérthez, a koalíció egyetlen, a mostani botránysorozatban egyelőre nem érintett pártjához tartozó Juraj Šeliga parlamenti alelnök szörnyű szégyennek nevezte a Matovič dolgozatáról kiderülteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.